ilustracija Foto: Krešimir Đurić

Virus nam postepeno paralizira bolnički sustav, 136 novooboljelih, 57 u bolnici, 3 na respiratoru

Varaždinske vijesti | 28.10.2020. u 11:49h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

- Iz dana u dan nam se povećava broj osoba s težom kliničkom slikom. Znamo da za 10% oboljelih postoji potreba za hospitalizacijom, a kako u posljednjih tjedan dana imamo preko 600 novih slučajeva, za očekivati je da će se broj osoba na bolničkom liječenju ubrzo udvostručiti. Virus nam tako postepeno paralizira bolnički sustav. Na odjelu infektologije, gdje je inicijalno 14 kreveta namijenjeno za bolničko liječenje, već sada imamo 57 osoba, a na taj način se svakim danom sve više uskraćuju potrebni resursi za sve druge pacijente. – istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin sada imamo 55 pozitivnih djelatnika i dodatnih 60 djelatnika u mjeri samoizolacije. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je postupanje i u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu zbog jednog pozitivnog korisnika.

Aktivirani su svi propisani protokoli, uzeti su brisevi bliskih kontakata, a određeni broj djelatnika i korisnika je izolirano. Daljnje postupanje ovisi o rezultatima testiranja. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 609, s obzirom da imamo i 48 otpusta s kućnog liječenja. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalazi se 57 osoba, od čega su trenutno 53 osobe na kisiku, a troje ih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće nalaze se 552 osobe.