Vincek: Za loše stanje u poljoprivredi kriva politika koja 70 godina ništa nije promijenila

Valerija Mihalić | 14.11.2016. u 16:02h | Objavljeno u Aktualno

Je li 89 milijuna kuna u gotovo dvije godine, koliko je isplaćeno poljoprivrednicima na području Varaždinske županije od početka 2015. do listopada 2016. dovoljno ili premalo?

Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu u Varaždinskoj županiji kaže: moglo bi i više! ”Zemlju čuvaju do smrti” Kako pojašnjava, Varaždinska županija u ARKOD sustavu ima svega 44 posto poljoprivrednih površina.

- Da, poticaja bi moglo biti puno više, jer je izvan sustava ARKOD još 56 posto poljoprivrednih površina za koje bi se moglo dobiti još dodatnih 70 do 100 milijuna kuna poticaja - navodi pročelnik Vincek.

 Razlozi zašto poljoprivrednici svoje zemlje nisu stavili u ARKOD kako bi se mogli javljati za poticaje su, prema Vincekovom mišljenju, zapravo vrlo jednostavni. 

- Razlog tome su neriješeni imovinskopravni odnosi, velika rascjepkanost poljoprivrednih zemljišta, staračka domaćinstva koja zemlje zbog stila života čuvaju do smrti i ne žele ih prodati ili iznajmiti za poljoprivrednu proizvodnju i u tom slučaju se gotovo nikad ne riješe imovinsko-pravna pitanja - upozorava.

Zašto Dragutin Vincek smatra da je za stanje u poljoprivredi odgovora politika zadnjih 70 godina čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

 

Označeno u