Vili Beroš: U ovom trenutku ja sam protiv toga da bude ikakvih otkaza Foto: screenshot HRT

Vili Beroš: U ovom trenutku ja sam protiv toga da bude ikakvih otkaza

Varaždinske vijesti/HRT | 28.9.2021. u 18:54h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je danas na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima najnovije odluke o uvođenju obaveznih COVID potvrda u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi, objavio je portal HRT-a.

COVID potvrde odnosno obvezna testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus uvode se od ponedjeljka, 4. listopada 2021.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se uvođenje COVID potvrda od samog početka komuniciralo za početak listopada, te je naglasio kako njihovo uvođenje stoga i ne kasni. Dodao je kako se još uvijek ne zna koliko dugo će testovi za necijepljene biti besplatni.

- Nemoguće je zasad reći koliko dugo će se plaćati testove onima koji se ne žele cijepiti ili nisu preboljeli, ali jasno je da to ne može trajati unedogled, rekao je Beroš. A ovisit će o brojnim elementima.

- Nećemo biti rigidni, ali jasno je da želimo poraditi na sigurnosti. Onaj koji se ne želi cijepiti, testirati ili nije prebolio neće moći doći na posao, neće moći dobiti naknadu za posao odnosno plaću. U ovom trenutku ja sam protiv toga da bude ikakvih otkaza, rekao je ministar zdravstva.

Beroš je kazao kako će morati i pacijenti koji nisu hitni imati COVID potvrde.

- Riječ je o bolesnicima koji imaju narudžbe za određene tretmane, hospitalizaciju. Isto tako i sve pratnje. Struka je rekla što i kako, epidemiolozi su definirali taj okvir, poručio je Beroš.- Naravno da će biti plaćeno testiranje. Svatko tko ima zakazan tretman i hospitalizaciju, dobit će uputnicu, a i uputnicu za testiranje. Dakle, testiranje je besplatno, rekao je Beroš.

Ministar zdravstva osvrnuo se i na određivanje mjere samoizolacije učenicima osnovnih i srednjih škola. Kazao je da je odluka o tome na epidemiolozima. Poručio je kako i dalje na snazi ostaje preporuka da se zbog jednog zaraženog učenika samoizolacija ne određuje cijelom razredu.

Istaknuo je da će o svakom pojedinačnom slučaju odlučivati dežurni epidemiolog, te da je tendencija da djeca budu što dulje u školama.

Označeno u