Vijećnik M. Dominko o slučaju 17-godišnjaka: Protuzakonito je iznositi podatke o maloljetniku

Varaždinske vijesti | 21.2.2018. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Županijski vijećnik Živog zida Marijan Dominko priopćenjem se osvrnuo na navodno premlaćivanje 17-godišnjaka u noći sa subote na nedjelju.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Jutarnji list objavio je članak o događajima u varaždinskoj PP te navodnim novim saznanjima vezanim uz slučaj prekomjerne uporabe sile i nezakonitog postupanja institucija prema maloljetniku.

U tekstu se spominje Marijan Dominko, vijećnik Živog zida u Županijskoj skupštini, a u tom je kontekstu Jutarnji list iznio nekoliko ozbiljnih dezinformacija, kojima novinar namjerno buni javnost.

U ovom slučaju o kojem već danima bruji cjelokupna hrvatska javnost, već je izneseno previše kontradikcija od strane PP Varaždin, stoga molimo medije da dodatno ne šire neistine kojima bi umanjili teške propuste u postupanju državnih institucija.

Nije istina da se Marijan Dominko vodi kao navodni svjedok događanja postupanja policije ispred varaždinskog kluba, snimajući "live" ispred kluba o postupanju policije. Nadalje, Jutarnji posprdno navodi "kako se u priču uključila i lokalna politika, odnosno vijećnik Živog zida".

Marijan Dominko se nije sam uključio u slučaj. Ovaj zamršen slučaj je za novine Jutarnji list samo "neka priča", a ne osjetljiva tema u kojoj je potrebno zaštititi interese maloljetnog djeteta.

Napominjemo da se vijećnik Živog zida nije uključio u priču nego ga je kontaktirala majka djeteta i sama tražila pomoć, pošto je isti član Antikorupcijskog povjerenstva Županije. Kao takav, dužan se odazvati na svaki poziv od bilo kojeg građana kojem su ugrožena prava ili je upitna bilo kakva korupcija u državnim i drugim tijelima.

Majka je molila za pomoć u nekoliko navrata, a onda i tražila hitnu intervenciju kod Povjerenstva, tvrdeći da joj nitko ne želi pomoći.

Dječak koji je nakon policijske stanice završio na zadržavanju u bolnici do tada nije imao stručnu pomoć psihologa iako je pretrpio veliku traumu i bio u šoku. Na policiji su sa njime postupali bez prisustva roditelja pa je žena bila vidno uplašena i zabrinuta za dijete. Dječak nije odmah dobio adekvatnu medicinsku njegu, bilo potrebno hitno zbrinuti dijete u Kliničko bolnički centar s obzirom na težinu stanja u kojem je bio na policiji. Naglasila je da se nema više kome obratiti. Prijavila je ovom Povjerenstvu pretjeranu upotrebu prisile, nezakonito postupanje policijskih službenika, ignoriranje Centra za socijalnu skrb, neadekvatan liječnički tretman za svoje maloljetno dijete, kao i ostale nepravilnosti svih koji su sudjelovali u postupanju.

Vijećnik je o svemu hitno obavijestio Pravobraniteljicu za djecu, ravnatelja policije Nikolu Milina, ministra unutarnjih poslova Davora Božinović, Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade, te tražio reakciju nadležnih tijela, hitnu istragu navedenih tvrdnji kao i izuzeće u daljnjem postupanju PP Varaždin. Sve je ovo odradio s jednim ciljem zaštite prava maloljetnika.

Neodgovorno je i protuzakonito javno iznositi podatke o maloljetniku koje je iznijela PU varaždinska, a koji se tiču socijalnih prilika, podataka o eventualnim prekršajima i obiteljskoj anamnezi, jer, dječak je već ionako pod ogromnim strahom i stresom. Iznošenje takvih podataka ne doprinosi konstruktivnom i za dijete bezbolnom rješenju problema, već upravo suprotno; dodaje kontekst krivnje, osude, prikazuje ga se bez ikakvih dokaza kao delikventa i alkoholičara. Kakve će posljedice imati dječak od takvih izlaganja od strane PU Varaždin i novina Jutarnji? Da li se to pita itko od odgovornih u PU Varaždin? Njihova služba za odnose s javnošću? Novinar koji je napisao članak?

Ovim putem apeliramo na cjelokupnu javnost, medije i institucije da ne zatvore oči pred ovim slučajem i da pomognu djetetu. Ovdje se ne radi o politici, eksponiranju, promidžbi ili forsiranju nečijeg ega. Ovdje se radi o jednom mladom životu, mladiću kojem je trenutno potrebna obitelj, toplina i sigurno utočište, a leži u bolnici već par dana sa potpunim strancima. U bolnici u kojoj su mu svakodnevni posjetitelji policijski službenici koji ga plaše da će završiti u pritvoru ili popravnom domu, a i da će mu majku kazneno goniti. Hoće li itko poduzeti nešto da se zaštiti ovo dijete?

Označeno u