Vijećnici većinom glasova prihvatili povećanje vrijednosti komunalnog boda za 25 posto Foto: Krešo Đurić

Vijećnici većinom glasova prihvatili povećanje vrijednosti komunalnog boda za 25 posto

V.M./Varaždinske vijesti | 26.11.2018. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon dugotrajne rasprave i povišenih tonova, većina varaždinskih gradskih vijećnika podržala je nacrt odluke o povećanju komunalne naknade. Vrijednost komunalnog boda povećala se time s 0,4 na 0,5 kuna po četvornom metru stambene površine.

Iako je nacrtom odluke bilo predviđeno da se komunalna naknada poveća s 0,4 na 0,5 kuna po četvornom metru, gradonačelnik Ivan Čehok predložio je nakon dugotrajne i burne rasprave da se povećanje smanji na 20 posto, odnosno na vrijednost boda 0,48. Međutim, nakon stanke od 15 minuta, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar vijećnike je obavijestio da ostaju pri nacrtu odluke prema kojoj se vrjiednost komunalnog boda povećava na 0,5 kuna po četvornom metru.

- No, bit ćemo parlamentarni i popustit ćemo pa ćemo smanjiti povećanje na 20 posto, dakle na vrijednost komunalnog boda 0,48 - rekao je Čehok prije stanke, no nakon toga se očito predomislio. 

Ipak, iako je odluka prihvaćena, vijećnici iz redova opozicije i poluopozicije su vrlo živo raspravljali o tome treba li povećati komunalnu naknadu ili ne, s obzirom na to da se proračun dobro puni.

- Što se mene tiče podržavam svaku ideju, pojačane integralne obnove ulica u Varaždinu, na način da se kopa jedanput i asfaltira jedanput, da se to radi planski i imamo godišnji plan. Ne mogu podržati da se kao jedini izvor za takva zahvate vidi u džepovima građana. Radi se o 25 postotnom povećanju i prihodu od nekih 7 do 8 milijuna kuna. S obzirom na to da se proračun dobro puni i da već stvara vškove, smatram da se tu treba posegnuti a ne u džepove građana - rekao je vijećnik Vjeran Strahonja dodavši kako ne može prihvatiti 25 postotno povećanje bez analiz učinaka te odluke na same građane koji plaćaju tu komunalnu naknadu. 

- Rado bih vidio nešto malo detaljnije u obrazoloženju od usporedbe s drugim gradovima. Ovim radimo jedan udar na građane kojeg nismo dovoljno dobro obrazložili. Ideja i namjera da, ali s tako skromnim obrazloženjem bez ikakve analize rizika za građane, ne.
Nadam se da više nećemo imati sličnih odluka bez analize učinaka na građane - naveo je Strahonja. 

Davor Patafta je naveo kao se na početku sjednice pričalo oko proračuna, kako je sve lijepo i dobro, a sad se ponovno uzima novac građana.

- Ja to, kako je rekao gradonačelnik, lokalno makro-ekonomski ne mogu shvatiti. Bilo je žustro na Odboru za financije o toj temi. Slažem se s djelom da su tvrtke počele dizati račune koje izvode te radove, međutim, osobno i ispred Lige za Varaždin, povećanje od 25 posto ne podržavamo s obzirom na stanje proračuna koje je dobro. Građani su ove godine dali više ukupno ove godine i to se stalno povećava bit će sljedeće godine još više. Zašto to povećavati? Naš je prijedlog da ide 10 posto povećanje s obzirom na rast troškova.Postoji u gradu imovina koja nije operativna i koja stoji. Uvijek je lakše uzeti od građana i ići graditi - rekao je Patafta. 

Neven Bosilj je dodao da ovim povećanjem u gradsku blagajnu ide dodatnih 8 i pol milijuna kuna na godišnjoj razini. 

- To je usko povezano s proračunom za 2019. Mi kao gradski vijećnici nismo uopće dobili u raspravu proračun za 2019. godinu kako bismo uopće znali na što se misli trošiti taj povećani novac koji će se uzeti našim sugrađanima. Nemamo sve pokazatelje iz kojeg razloga mislite opteretiti građane s ovih 8 i pol milijuna kuna - smatra Bosilj.

Vjiećnik Denis Mladenović bavio se matematičkim računom i ustanovio da je povećanje na mjesečnoj razini zapravo na razini jedne kave. 

- Osobno sam socijalno osvješten i nisam za dodatne namete na naše građane. No, došao sam do jednostavne računice, bez obzira na povećanje od 25 posto, na mjesečnoj razini je to od 5 do 8 kuna, što je jedna kava. Nemojmo smetnuti s uma da se iz tih sredstava uređuju i vrtići i škole, te sportska igrališta. Molim da se to uzme u obzir prilikom glasanja - naveo je Mladenović.

Protiv odluke bio je i HNS, zbog toga jer to smatraju velikim udarom na poduzetnike i građane, kako je naveo vijećnik Plavec.

Vijećnik Ister je napomenuo kako je ovo povećanje od 130 posto, od 2001. godine, a da su u tom razdoblju plaće rale svega 60 posto. 

Vijećnicima je potom gradonačelnik Čehok napomenuo kako se miješaju jabuke i kruške, da je ulaganje u komunalnu infrastrukturu vrlo važno i da ovo povećanje komunalne naknade nije veliko te da smo i s tim povećanjem među najnižima u Hrvatskoj. 

- Proračun se puni, stanje je dobro, Grad je potentan, potencijala imamo, pa vas pitam, kao to? Mi smo ovdje godinu i tri mjeseca. kako to? Pa vi ste prvi iz SDP-a govorili da ste briljantno vodili grad.  Svako povećanje koje sad dolazi je zbog bivše vlasti! Zbog njihovih sudskih postupaka! Ja sam sve uštedio. Ali ipak imam hrabrosti dići komunalnu naknadu jer želim izgraditi ovaj grad. Gospodine Strahonja, vi to ne možete razumjeti. Vama da čovjek napravi pet tisuća tablica, vi bi tražili pet tisuća prvu tablicu. Ovakvo ulaganje je najisplativije ulaganje - rekao je Čehok. 

- Vama to nije jasno ali je to tako. Svako ulaganje u prometnice štedi svim građanima Varaždina da si ne razbijaju aute. Ljudi mi šalju svoje branike. I u pravu su. Pitam vas želimo li platiti asfalt danas 30 posto više nego 2009. ili će se i dalje razbijati automobili. O tome vi ne razmišljate, zato nikada nećete vi SDP dobiti izbore, niti Liga.  Da nismo digli komunalnu naknadu, ne bi izgradili sve ovo što jesmo - naveo je gradonačelnik.

- Ovo povećanje je povećanje naplate! Mališani koji ne razumiju to. Čak i Varteksu smo naplatili dug za komunalnu naknadu. Komunalna naknada je strogo namjenski novac. Ne za naše plaće, nema više ni jednog radnog mjesta koje je uhljebničko.
Jesam ja lud da idem graditi iduću godinu 17 ulica kreditom? Tko to radi u Hrvatskoj? Budimo ozbljni!
Miješamo kruške i jabuke! - rekao je Čehok.