Vijećnici SDP-a najavili nedolazak na sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća Foto: VV arhiva

Vijećnici SDP-a najavili nedolazak na sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća

Varaždinske vijesti | 18.9.2018. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno

Klub vijećnika SDP-a u varaždinskom Gradskom vijeću uoči početka današnjeg nastavka sjednice Gradskog vijeća oglasio se priopćenjem u kojem najavljuju svoj nedolazak na sjednicu.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Neven Bosilj prenosimo u cijelosti:

"Obavještavamo Vas da su vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Grada Varaždina napustili 13. sjednicu Gradskog vijeća kod točke 5. Dnevnog reda; Informacija o razlozima privremene obustave radova na Projektu aglomeracije Varaždin. Isključivi razlog napuštanja sjednice je način na koji se vodila sjednica po toj točci kada je dozvoljena apsolutno neprimjerena prezentacija izvjestitelja Željka Bunića, direktora Varkoma, kao i rasprava na razini stranačkog obračunavanja i osobnog vrijeđanja pojedinih vijećnika SDP-a od strane određenih sudionika u raspravi. U toj raspravi, vijećnici SDP-a ostali su bez adekvatne zaštite predsjednika Vijeća Damira Habijana.

Klub vijećnika SDP-a smatra da je tema nastavka radova na Projektu aglomeracije izuzetno važna za naše građane i nitko je nema pravo koristiti u svrhu političkih obračunavanja bez obzira nadužnostkoju ima u Vijeću, pa tako ni gradonačelnik Ivan Čehok kao predlagatelj, ni direktor Varkoma Željko Bunić kao izvjestitelj.

Zbog toga vijećnici SDP-a neće sudjelovati u radu takvih sjednica, pa tako ni u današnjem nastavku 13. Sjednice Gradskog vijeća. Predsjednik Damir Habijan kao pravnik dobro zna Poslovnik, što samo ukazuje na to da namjerno dozvoljava nivo rasprave koji nije primjeren sjednici Gradskog vijeća, kada predlagatelji i izvjestitelji vrlo često postaju glavni akteri na sjednici, umjesto vijećnika koji bi to trebali biti.

Isto tako, klub vijećnika SDP-a apelira na sve dionike koji sudjeluju u radu Gradskog vijeća da se na sjednicama Gradskog vijeća stranačka isključivost zamjeni raspravom o kvaliteti akata o kojima se odlučuje, što je u najvišem interesu građana, te da se cijelim tijekom sjednice poštuje procedura propisana Poslovnikom pa nam se neće ponoviti višekratno davanje prava repliciranja izvjestitelju na raspravu vijećnika, što je nedopustivo sudjelovanje u raspravi. Zbog takvog načina vođenja sjednice ubuduće ćemo koristiti sva pravna sredstva traženja ocjene zakonitosti rada sjednice.

Ovo priopćenje daje se prvenstveno zbog gradnje kulture dijaloga i podizanja kvalitete rada Gradskog vijeća, što nam je svima zadatak."