Vijećnici HDZ-a podržat će sve odluke na današnjoj sjednici županijske Skupštine Foto: Ilustracija

Vijećnici HDZ-a podržat će sve odluke na današnjoj sjednici županijske Skupštine

VV | 23.2.2021. u 08:41h | Objavljeno u Aktualno

- Vijećnici HDZ-a na današnjoj Skupštini Varaždinske županije podržat će sve odluke – najavila je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Nadica Dreven Budinski uoči današnje sjednice Županijske skupštine.

U priopćenju koje su poslali navode kako će vijećnici danas dobiti informacije vezane uz potpore očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom u prošloj godini.

- Potpore za očuvanje radnih mjesta korištene su za 43.240 radnika. Od ožujka do prosinca prošle godina ukupno je isplaćeno 337.665.174,72 kune, a uz aktivne državne mjere u vrijeme epidemije, prosječna stopa nezaposlenosti u 2020. godini iznosila je 4,3%, dok je prosjek Republike Hrvatske 8,9 %. Manju stopu nezaposlenosti ima samo Grad Zagreb s 4,0 %. U Varaždinskoj je županiji prošle godine prosječno bilo nezaposleno 2950 osoba, a godina je završila s 2882 osobe u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na kraju 2019. godine u Varaždinskoj je županiji bilo 2398 nezaposlenih, a godinu ranije 2665 – navode u priopćenju.

Jedna od tema koja će biti na današnjoj sjednici je i vatrogasni park u Varaždinskoj županiji, koji će biti pojačan s 13 novih vozila.

- Iz Programa Ministarstva unutarnjih poslova u JVP Varaždin stiglo je navalno vozilo i dolazi autocisterna, a do sredine godine u Varaždinsku županiju iz programa MUP-a trebali bi doći i kratko navalno vozilo za DVD Ludbreg te šumsko vozilo za DVD Ivanec. Zahvaljujući pak Ministarstvu poljoprivrede stiže devet novih vozila, po jedno pick up vozilo za JVP Varaždin te DVD-ove Novi Marof i Martijanec, a kombi vozila za DVD-ove Vrbno, Lepoglava, Gačice, Gornje Vratno, Petrijanec i Varaždinske Toplice. Ukupna vrijednost ovih novih vozila je više od 12 milijuna kuna – navode.

Ističu kako se u Varaždinskoj županiji i dalje radi na razvoju energetske infrastrukture, naročito kada se radio održivim izvorima energije.

- Tako su Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec, u omjeru 85:15 posto, osnovali tvrtku Bukotermal d.o.o. Na području općine Mali Bukovec postoji veliki potencijal geotermalne energije za dobivanje električne struje, ali i za sekundarno korištenje geotermalne energije za opskrbljivanje toplinskom energijom kućanstava, malih poduzeća i poljoprivrednih gospodarstava. Tvrtka Bukotermal d.o.o. dobila je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru „Lunjkovec-Kutnjak". Do kraja 2022. godine, predviđeno je krenuti u fazu eksploatacije geotermalne energije za dobivanje električne i toplinske energije. U početnom dijelu te faze gradit će se geotermalna elektrana i toplinska postrojenja, a nakon toga tvrtka kreće u komercijalnu fazu proizvodnje električne i toplinske energije. U cilju realizacije svih prijavljenih radova, čija ukupna vrijednost za ovu, prvu godinu istraživanja iznosi 5.035.000 kuna, potrebno je tvrtku dodatno dokapitalizirati kako bi istražni radovi tekli prema planu. Temeljni kapital planira se povećati na ukupni iznos od 4.400.000 kuna. Varaždinska će županija dodatno uplatiti 2.550.000 kuna, a Općina Mali Bukovec još 450.000 kuna – ističu i dodaju kako će podržati i prijedlog Odluke o dobitnicima javnih priznanja Varaždinske županije.

- Tko je "u igri" za javna priznanja Varaždinske županije za 2021. godinu?

Nagradu za životno djelo trebala bi biti posthumno dodijeljena Branku Kežman iznimnom čovjeku i velikom promotoru Varaždinske županije u zemlji i šire, dugogodišnjem predsjedniku Udruge vinogradara „Trsek“ Ludbreg, dok bi nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju trebale ići OB Varaždin i voditeljici epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, .Katici Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiolog. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu trebale bi biti dodijeljene Udruzi Varaždinsko bučino ulje, Udruzi za zaštitu prirode i okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!“ te Robertu Kopjaru, vlasniku i direktoru trgovačkog poduzeća Comet iz Novog Marofa, osnivaču vinarije "Kopjar“.