Vijećnica Bahlen na rubu suza: "Dom za starije izvana juj, iznutra fuj, što ste čekali četiri godine?" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Vijećnica Bahlen na rubu suza: "Dom za starije izvana juj, iznutra fuj, što ste čekali četiri godine?"

VV | 18.5.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Nakon pune četiri godine bila sam u Domu umirovljenika. Plakala sam kad sam vidjela kakvo je stanje unutra. Izvana juj, iznutra fuj. Nažalost gospodine Vugrin. Četiri godine ste bili na vlasti, vaša ravnateljica je bila, a ogromna TV sala, gdje su se umirovljenici okupljali, zatvorena je zbog toga što cijevi "cure". Već tri, četiri godine. Da ne govorim o kuhinji, o sobama. Ako ste željeli nešto napraviti za umirovljenike, što ste čekali četiri godine? Ovo što se nalazi unutra naši umirovljenici nisu zaslužili, niti djelatnici koji rade u Domu. Taj Dom je štićenicima druga obitelj, on bi im trebao pružiti dostojan život, starost i smrt. Vi to niste učinili - rekla je županijska vijećnica HSU-a Jadranka Bahlen na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

jadranka_bahlen.jpg

Stanje u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu nakon energetske obnove, premali kapaciteti i nedostatna izdvajanja od strane države bila su teme koje su se dotakli vijećnici tijekom rasprave o Izvješću o radu i financijskom poslovanju za prošlu godinu te županijske ustanove, koje je na kraju prihvaćeno jednoglasno.

Još na aktualnom satu vijećnik Reformista Krešimir Horvat pitao je što će se učiniti po pitanju što se Dom sustavno zakida od strane MInistarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Dom dobiva 4,4 milijuna kuna, dok primjerice Dom u Koprivnici, koji je 25 posto manji od varaždinskog, dobiva više. I tako iz godine u godinu. Još za vrijeme župana Čačića bili smo na sastanku s ministrom Aladrovićem koji je rekao kako će se sredstva bolje preraspodijeliti. Jeste li poduzeli aktivnosti kako bi se povećala ta srestva ili se to prešućuje, ignorira? - zanimalo je vijećnika Horvata.

Vijećnik HNS-a Marijan Škvarić upozorio je pak na premale kapacitete.

- Nažalost, kada gledamo demografske pokazatelje imamo sve više ljudi u dobi preko 65 godina i zato u budućnosti moramo razmišljati o povećanju kapaciteta. Kapacitet Doma je za 360 korisnika, a lista čekanja je preko 2228 osoba. Ispada da će svi oni, koji su sada na listi čekanja, trebati 30 godina čekati na svoje mjesto u Domu! Nedostaju nam kapaciteti i takva situacija se može samo pogoršavati s godinama - upozorio je Škvarić.

Vijećnika Reformista Roberta Vugrina zasmetalo je što se spominje da se u Dom nije ulagalo.

vugrin.jpg

- Ne znam koji ste vi dokument uzeli, ali ja sam uzeo izvješće o financijskom poslovanju. Mislim da biste trebali biti upoznati da se Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu obnovio, a riječ je o investiciji od 30 milijuna kuna. Mislim da se ta brojka ne može nazvati nikakvom. Ukupno 15 milijuna kuna dobiveno je iz EU fondova, osam iz Ministarstva regionalnog razvoja i osam je bila vlastita komponenta. Također, u izvješću se navodi da se znatno smanjila potrošnja plina i da se već sada radi o razlici od 500.000 kuna, ako se uspoređuje 2019. u odnosu na 2021. To je nikakva ušteda? Ne znam koje su vaše dimenzije da bi uštedu priznali. S obzirom da se unutra živi i stanuje jasno je da s vremena na vrijeme određene stvari treba sanirati. Pa sanirajte ih! Ako su to posljedice radova, prijavite ih, zato postoje jamstva! Ali u redovitom poslovanju će se takve stvari događati. Predložili smo na koji način doći do dodatnog novca. Ministarstvo daje 180 mililjuna kuna domovima, kontinuriano se naš Dom zakida, dobiva 4,4 milijuna kuna za 360 korisnika. Samo za usporedbu Koprivnica godišnje dobiva 1,8 milijuna kuna više, Čakovec 1,2 milijuna kuna više, iako su manji. To je shvatila i ministrica kad je bivši župan razgovarao s njom i osigurala milijun kuna više. Ministar Aladrović isto, sastanak je održan, a ministra više nema. Zato župane iskoristite mogućnost i ispregovarajte dodatna sredstva za Dom. Nemojte propustite priliku, imat ćete bolji mandat - poručio je vijećnik Vugrin.

Novi ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Alen Runac vijećnicima rekao da bolje da nisu bili u Domu jer bi onda vidjeli ono što je vidjela vijećnica Bahlen.

runac.jpg

- Naravno da nije kriva ni ravnateljica, ni Ratko da su loše izvedeni radovi, ali je tu problem da nitko nije reagirao na loše izvedene radove. Ja sam tamo dva tjedna. Prvi tjedan, kad sam došao, odmah sam zvao nadzornog inženjera i izvođače jer oni to moraju sanirati. Zvao sam i sudskog vještaka, a do tada nitko nije reagirao! Druga stvar, spominjete da je bivši župan bio na razgovoru s ministrom. Zabadava je bio, jer nije napravio ništa. Mi smo bili kod ministra Marina, koji je ministar tjedan dana. Po korisniku dobivamo 1021 kunu, a Čakovec, primjerice,1643 po korisniku iako mi imamo više korisnika u Domu. Nemojte se brinuti, radimo svoj posao i sigurno ću dati sve od sebe da probamo i neke nove sadržaje uvesti u Dom, a ovo goruće ćemo riješiti - najavio je Runac.

Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu prošlu je godinu završio u plusu. Prema Izvješću o radu i financijskom poslovanju za 2021. ove ustanove kojoj je osnivač Varaždinska županija, koje su na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatili vijećnici Županijske skupštine, u prošloj godini ukupno je ostvareno 22.317.419 kuna prihoda, dok su rashodi bili 16.871.921 kuna. Tako je ostvaren višak u iznosu od 5.445.498 kuna, no s obzirom na manjak iz prethodnih godina u iznosu od 2.981.802 kuna, Dom za starije i nemoćne u Varaždinu prošlu je godinu zaključio s 2.474.306 kuna u plusu. Dom raspolaže sa 360 ležajeva, a na svoje mjesto čeka preko 2000 umirovljenika, odnosno krajem prošle godine na listi čekanja nalazilo se 2228 umirovljenika. U 2021. zaprimljene su 332 nove molbe, od kojih je 20-ak odbijeno, dok je devetero umirovljenika moralo dostaviti dodatnu dokumentaciju.