VIDEO Zoran Milanović: Život je put samo treba paziti da nekog ne zgazimo Foto: Krešimir Đurić

VIDEO Zoran Milanović: Život je put samo treba paziti da nekog ne zgazimo

| 9.9.2020. u 13:52h | Objavljeno u Aktualno

- Približava se kraju naš mandat u županijskoj skupštini. Na ovoj posljednjoj svečanoj sjednici u mandatu možemo izraziti ponos i zadovoljstvo svime učinjenim. Održali smo 17 sjednica i odradili 415 točaka dnevnog reda. Stoga se zahvaljujem svim vijećnicima na konstruktivnim raspravama vezanim za projekte koje smo provodili za dobrobit naših građana. Na žalost uvijek postoji oni koji nas često znaju kritizirati, ali ne znaju ništa više osim toga. Osjećam da sam gotovo prije četiri godine tadašnjoj vladajućoj koaliciji koja je bila na vlasti u varaždinskoj županiji rekao neka se slikaju barem ispred jednog završenog projekt. Naravno, nisu imali ispred čega se poslikati, a hvala bogu, mi se danas imamo priliku poslikati ispred puno toga. Tako da je sve mjerljivo u životu pa tako i taj rad u politici. Činjenica je da je naša županija nakon godina provedenih u stagnaciji sada doživljava jedan svojevrsni procvat, no bez pomoći i podrške središnje vlasti, sigurno ne bismo uspjeli u tome. U povijesti Hrvatske, niti jedna Vlada nije toliko investirala u varaždinsku županiju kao Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem, bez obzira želi to neko priznat ili ne, ali brojke su egzaktne i zahvaljujući Vladi, županija je postala jedno veliko gradilište - rekao je na početku sjednice Alen Runac, predsjednik županijske skupštine Varaždinske županije.

- Svi mi iz županije prepoznajemo kao poruku podrške od strane ne samo najviših državnih dužnosnika ove zemlje već i izuzetnih političkih lidera koji su se okupili danas. Biskup je u propovijed rekao da služenje dobru ne treba biti samo cilj već i sredstvo ostvarenja čovjeka, a ta poruka za ljude u politici ima poseban značaj i sasvim sigurno pretpostavlja sposobnost suradnje. Budućnost ove regije vidimo upravo u ljudima otvorenim prema novom, znatiželjnog i kritičnog uma. Pretpostavke koje su nužne da se to dogodi, sasvim sigurno je i fizička mobilnost koja omogućuje integraciju interakciju ove regije prema urbanoj aglomeraciji Zagreba i Europi, a to je veliki projekt brza pruga Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec. Varaždin u 45 minuta, Čakovec u 55. interakcija ovog prostora sa zagrebačkom urbanom regijom i Europom i integracija, to je za nas ključno. Dva velika projekta još – operacioni blok Opće bolnice Varaždin i obnova i rekonstrukcija Glazbene škole, pretvaranje u konzervatorij i još jedna velika škola na varaždinskom prostoru. Ako nastavimo ovim tempom, bit će sve u redu - rekao je župan Radimir Čačić u svom govoru pred okupljenima.

- Europski fondovi su enormni i ekstremno veliki te cijena koju plaćamo odričuči se svog dijela suvereniteta i prava da naša riječ bude jedina i zadnja, cijena toga su ti fondovi. Po meni se naš uspjeh svodi na to koliko smo novaca uspjeli povući, a koja nam stoji na raspolaganju. Samo tako možemo ljudima objasniti zašto radimo po tuđim savjetima ili odlukama. To je činjenica i s time se moramo pomiriti. Moramo živjeti u skladu one jako pametne maksime, a to je govorio i župan citirajući biskupa da nije bitan samo cilj, već i sredstvo. S obzirom da svi putujemo, stara rock'n'roll poslovica kaže, život je putovavanje, a ne destinacija, a na tom putu moramo gledati da nikoga ne pogazimo, da poštujemo znakove i doći ćemo do cilja. Mi ili naša djeca. Još jednom, sretan dan županije te nastavite upsješno - rekao je Zoran Milanović u svom govoru na svečanoj sjedinici Dana Varaždinske županije.

- Što ste agilniji, spremniji i pripravniji sugerirati projekte to je mogućnost njihov financiranja u konačnici realizacije bolja i brža. Prema mojim podacima, Varaždinska županija je do sada ugovorila dvije milijarde kuna iz europskih sredstava. Mislim da tih projekata ima i puno, puno više, da ono što dolazi do nas kroz dijalog sa svim resorima govori o velikoj spremnost da i ovih idućih sedam godina idućeg višegodišnjeg financijskog okvira, posebno instrumenta za gospodarski oporavak i otpornost iskoristimo i za razvoj sjevera Hrvatske. Želim spomenuti da smo u krizi koja je uzrokovana Covidom 19 stali iza poslodavaca u varaždinskoj županiji i iza radnika u Varaždinskoj županiji. 300 milijuna kuna je do sada država dala na korist i na dobrobit radnika koji bi vrlo vjerojatno, da nismo pravovremeno napravili, imali poteškoće i možda bi mnogi od njih bili nezaposleni. Riječ je o 34 000 radnika u varaždinskoj županiji. Podaci diljem Hrvatske i zato mi je drago da smo tu napravili pravi iskorak kada je trebalo - rekao je premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Varaždinske županije za 2020. godinu. Nagradu za životno djelo primio je Stjepan Šafran koji je svojim 50-ogodišnjim poslovnim iskustvom dao trajan doprinos unapređenju metalske struke, gospodarstva i promidžbe Varaždinske županije. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručena je Davoru Matačiću, ravnatelju Glazbene škole u Varaždinu, dok su Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu primili Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i posthumno slikar Franjo Kloptan.

- Posebno mi je drago što smo nagrade primili pred ovakvim auditorijem i uglednicima koji su nas počastili svojim dolaskom. Nagrade daju čovjeku snagu za dalje, a u mladima vidim poseban potencijal da doprinesu društvu – rekao je u ime laureata Stjepan Šafran i posebno istaknuo podršku koju je imao tijekom realizacije svojih investicija na području županije. Cijelu novčanu nagradu odlučio je donirati novotvorenom vrtiću u Brezničkom Humu.