VIDEO Zlatan Avar: Bosilj je napravio kazneno djelo pritiscima na direktora Čistoće

VV | 8.7.2021. u 10:47h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Neven Bosilj uspješno s ministrom Tomislavom Ćorićem dogovorio odvoz smeća, barem za ovu godinu, predstavnici Nezavisne liste Ivana Čehoka održali su novinarsku konferenciju na kojoj su se kod Društvenog doma Poljane Biškupečke osvrnuli na jučerašnji dogovor Bosilja i Ćorića te na sveukupnu situaciju sa smećem kao i javnim prozivanjima platforme Budimo grad oko "namještanja" situacije da u konačnici MBO u Brezju preuzme otpad.

- Jedna neistina koja se provlači kroz medijski prostor jest da je bivša gradska vlast namještala natječaj da se miješani komunalni otpad odlaže u MBO. To je potpuna laž i neistina jer svatko tko se imalo razumije u problematiku otpada zna da je primarna selekcija koju provodimo i koju je je RH sebi zacrtala zapravo i obrada, znači otpad ne može ići u MBO. Čudi me da bivši savjetnik Čistoće, Robert Briški nešto takov izjavljuje, a ekipa iz Budimo grad isto tako nešto izjavljuje. Ništa nisu pročitali i nemaju pojma što zakonska regulativa govori - otvorio je konferenciju Zlatan Avar u društvu Danijele Puškadije i Marija Lešine.

Osvrnuo se i na javni pritisak kojeg je gradonačelnik Bosilj prema procjenama Avara izvršen na direkora Čistoće, Davora Skrozu, a koji je bio prema njegovom mišljenju kazneno djelo jer ga se tjeralo da dogovori deponiranje bez provođenja javne nabave.

- To je jedno nezakonito postupanje aktualnog gradonačelnika, gospodina Bosilja, koji je svojim pritiscima na direktora Čistoće tradžio da izbjegava javnu nabavu. On je javno izrekao, da je on direktor Čistoće bi predao otpad privatnim tvrtkama, u ovom slučaju Univerzalu ili Ciosu bez javne nabave. Si vi novinari ste pratili aferu Agram pokojnog gospodina Bandića, kojeg su priveli i USKOK optužio zbog neprovođenja javne nabave i izravnog ugovaranja za zbrinjavanje otpada. Mnogi imaju optužnicu zbog toga u Zagrebu, a gradonačelnik olako javno to zagovara i radi medijski pritisak te pismeno nekakvim nalozima da izbjegava javnu nabavu i da nešto izravno radi - objasnio je Avar.

Najavio je ako država neće napraviti svoj posao, krenuti s kaznenim prijavama kako je to prije njih radila platforma Budimo grad njima dok su bili u opoziciji te prozvao odvjetnički ured Petrića koji 

- Postoji pitanje pogodovanja određenim privatnim tvrtkama. To je sumnja i to treba ispitati. Gdje je tu ekipa Budimo grad koja šuti. Gospodin Petrić je bio dio ekipe koja je bila involvirana u podjeli društva Varkom na Čistoću i Varkom. U tom periodu od 2014. do 2017.  godine napravljena podjela da Čistoća preživi par mjeseci i da se onda ugasi. Gospodin Petrić je u vlasničkoj sktrukturi Saubermachera i još jedne tvrtke koja se bavi otpadom. To je bila agenda Habuša, a ta agenda se i sada nastavlja iz izjava gradonačelnika - rekao je Avar.

Također je spomenuo da transparentnost koju su zagovarali Neven Bosilj i Budimo grad ne postoji više jer smatraju da ne izlaze u javnost s informacijom da namjeravaju na poziciju direktora Čistoće postaviti Sašu Avirovića, a isto tako smatraju da nisu riješili do kraja problem smeća.

- Jučer je gospodin Bosilj slavodobitno izjavio da je pronašao rješenje i da je to konačno rješenje. Naravno, to uopće nije istina. Bilo je drugih aktera na tom sastanku. Na tom sastanku ministar nije rekao da je bivša gradska vlast ili Čistoća snosi odgovornost. Kad ste gradonačelnik, morate rješavati probleme. Sposobni to rješavaju, nesposobni traže razloge zašto to oni ne mogu napraviti - objasnio je Avar te naglasio da je direktor Čistoće nudio prije mjesec dana rješenje koje se sada dogodilo.

Također smatraju da aktualna vlast radi sve što može da se ugasi Čistoća i da nisu riješili jučer na sastanku s minstrom Ćorićem zbrinjavanje otpada iz Poljane Biškupečke koja se mora zbrinuti u roku od 30 dana od kada je krenula obustava rada pretovarne stanice.

- Puno opasnija je situacija u koju su doveli Čistoću. Inspekcijski nalaz traži da se riješi otpad kojeg su doveli tu (Poljana Biškupečka), a ako se to ne napravi, Čistoća može izgubiti dozvolu za gospodarenje otpadom, što znači gašene firme i raspisivanje koncesije. Zadnja takva koncesija se završila tako da je Univerzal dobio to, a nakon pet godina je Visoki upravni sud potvrdio da je koncesija bila pogrešno podijeljena jer je pogrešno napravljena - rekao je Avar.

Označeno u
Video sadržaj