VIDEO: Zašto je važno prati ruke sapunom najmanje 20 sekundi? Foto: Vox

VIDEO: Zašto je važno prati ruke sapunom najmanje 20 sekundi?

Vox | 19.3.2020. u 21:40h | Objavljeno u Aktualno

Vodeći znanstvenici svijeta su složni, najbolji i najučinkovitiji način za sprječavanje širenja korone virusa je i dalje sapun. Zašto baš sapun? Odgovor leži u amfifilnosti, svojstvu nekih spojeva da ujedno djeluju i hidrofilno i hidrofobno. Jedna strana molekula sapuna privlači vodu, druga ulje i masne stanice.

Korona virus, tj. Covid 19, se sastoji od vanjskog sloja masnih stanica, tako da će strana molekule sapuna koju privlači mast i odbija vodu, prodrijeti u ljusku virusa masti i proteina. Kemijske veze koje drže virus zajedno nisu vrlo jake, tako da je ovaj upad dovoljan da razbije virusov omotač. Ako virus razdvojite, učinite ga topljivim u vodi, on se razgrađuje.

Tada se bezopasne krhotine virusa spuste u odvod. Sapun će također oprati bakterije i druge viruse koji su možda malo tvrđi od koronavirusa i teže ih se može razgraditi. Trik je u tome što vam sve to treba malo vremena i zato vam je potrebno najmanje 20 sekundi da operete ruke, dok primjerice 5 ili 10 sekundi nije dovoljno te će virus još uvijek ostati na rukama.

Bilo koji sapun, boz obzira da li je tekući ili u čvrstom obliku, skupi ili jeftini, je jednako učinkovit.