Sunčana Glavak

VIDEO Sunčana Glavak: Europski parlament o potpori demokraciji i ljudskim pravima

VV | 20.1.2021. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) Sunčana Glavak sudjelovala je danas u zajedničkoj raspravi s potpredsjednikom Europske komisije i Visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, JosepomBorrellom, o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije te ljudskim pravima. Tri izvješća predstavljena u Europskom parlamentu pružaju pregledsvih akcijaEuropske unije u 2019. godini u potpori demokraciji i ljudskim pravima u svijetu.

- Krizne situacije, a ova s bolesti COVID-19 neposredno, utječu na globalne promjene u svakom smislu, kako na geopolitičkoj razini, tako i na gospodarskoj, nužno se reflektirajući i na područje ljudskih prava, ali i dostignutih demokratskih standarda. Doba kriza plodno su tlo za zanemarivanje i brojnih vrijednosti na kojima se baziraju naša demokratska društva - rekla je u raspravi zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnica Glavak je istaknula da Europska unija mora osvijestiti svoju ulogu u zajedničkom djelovanju i zaštiti europskih vrijednosti i interesa, upozorivši da s krizom nisu nestala sva ostala pitanja, kao što su neravnopravnost, migracije, kršenje ljudskih prava i klimatski izazovi.

U nacrtu godišnjeg Izvješća o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije (ZVSP), zastupnici u Odboru za vanjske poslove upozoravaju da je pandemija COVID-19 poziv na uzbunu za Europu koja mora ojačati svoju stratešku autonomiju i suverenitet kako bi branila svoje interese i vrijednosti. Oni pozivaju EU da se i dalje zalaže za međunarodni poredak zasnovan na zajedničkim pravilima i suradnji.

U odvojenom Izvješću o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), zastupnici također primjećuju da je pandemija razotkrila ranjivost EU-a i ovisnost o državama koje nisu članice EU-a. Pozivaju EU da pojača napore na postizanju strateške ekonomije.

Izvješće o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu u 2019. godini upozorava da posebna opasnost prijeti novinarima i medijskim djelatnicima, ženama i djevojkama te ranjivim skupinama u društvu. Zastupnica Glavak istaknula je da se slike zanemarivanja ranjivih skupina, ograničavanja građanskog i demokratskog prostora, prijetnji i siromaštva iz 2019. godine ne smiju ponoviti.

- Smatram posebno važnim jačanje napora u promicanju i zaštiti ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava putem vanjske politike i vanjskog djelovanja Europske unije, korištenjem klauzula o ljudskim pravima iz međunarodnih sporazuma, uključujući odredbe o radu, te ulaganjem u kulturu i obrazovanje kao vektore trajne promjene - zaključila je Glavak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci