Davor Božinović Foto: Krešimir Đurić/Ilustracija

VIDEO Stožer o Covid putovnicama: Izdavat će se od 1. lipnja

VV/HRT | 7.5.2021. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

Uz važnost cijepljenja i aktualnom stanju vezano za epidemiju koronavirusa, na današnjoj sjednici Nacionalnog stožera se govorilo i o digitalnim zelenim potvrdama, tzv. Covid putovnicama, koje će Hrvatska, kako stvari stoje, izdavati od 1. lipnja, objavljeno je na webstranicama HRT-a. One će sadržavati potvrdu o preboljenju Covida unutar 180 dana, potvrdu o testiranju unutar 48 sati te potvrdu o cijepljenu.

- U Hrvatskoj će se te potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu a građani će zahtjeve moći predati i putem sustava. Onda će im se te potvrde, temeljem takvog zahtjeva, u digitalnom formatu dostavljati u njihove korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku za građane koji to zatraže izdavat će se u nekih 150 ispostava Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje - poručio je s konferencije ministar Davor Božinović.

Krunoslav Capak komentirao je između ostalog i kada možemo očekivati skidanje maski s lica.

- Ne bih preporučio nikome da ne nosi masku. A kada će doći to vrijeme? Doći će onda kada budemo pretežno cijepljeni i kada nam incidencija i broj oboljelih u populaciji bude izuzetno nizak i kada bude mala vjerojatnost da sretnemo nekoga tko na svojoj sluznici može imati virus.