VIDEO Prvi cijepljeni: Sad je bitno da se nas čim više cijepi da možemo slobodno živjeti

VV | 27.12.2020. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Danas je započelo cijepljenje u Varaždinskoj županiji, a prva cjepiva primilo je petero korisnika  Doma za starije i nemoćne osobe  u Zavojnoj ulici u Varaždinu. Prvi cijepljeni je Panteleimon Proskura (89), potomak rusko-hrvatskih roditelja koji je za radnog vijeka radio kao vojni liječnik u varaždinskoj vojarni.

- Osjećam se dobro, normalno, kao i prije cijepljenja. Mislim, nije mi to prva injekcija - rekao je odmah nakon cijepljenja.

- Vidjeli smo svijetlo na kraju tunela. Moramo iskoristiti to svijetlo da se cijepimo svi radi sebe i radi svojih najbližij kao i onih kojim dolazimo u kontakt. Struka je rekla svoje da ako bude 70 posto cijepljeno bit će OK i bit će spriječeno širenje epidemije. U ovoj situaciji je najbitnije da se epidemija zaustavi da bi se normalno počelo živjeti. Samo zdrav čovjek može da radi i da sve napravi da bude za boljitak svih nas. Treba se raditi kako struka i nauka kaže. Već sad se vidi da je broj oboljelih počeo opadati i ta krivulja će doći na svoje mjesto. Sad je bitno da se nas čim više cijepi da možemo normalno i slobodno živjeti -  rekao je Proskura.

Početak cijepljenja komentirao je i župan Radimir Čačić.

- Svi građani Varaždinske županije su sasvim sigurno sa zadovoljstvom, veseljem i oduševljenjem dočekali ovaj dan, koji je došao iznenađujuće brzo. Nitko nije pretpostavljao da će cjepivo biti potvrđeno i da ćemo i prije Nove godine početi s cijepljenjem. Bez obzira na mali broj cjepiva koja su stigla sada, 525, to je u ovom domu, gdje je predviđeno cijepljenje 200 ljudi od ukupno 340, ipak ogroman broj. Svi smo svjesni da to daje jednu ogromnu sigurnost svim sugrađanima koji su se u ovom trenutku odlučili za cijepljenje, a najveći broj drugih nadamo se da će biti u relativno kratkom roku - rekao je Čačić.

O cijepljenju u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin govorila je i ravnateljica doma Vesna Vidović Oreški.

- Nakon ovih 200 korisnika koje ćemo cijepiti dozama koje smo sada dobili, u drugoj grupi cijepit ćemo i druge korisnike, one koji su trenutno u samoizolaciji ili su preboljeli Covid. Nadam se da će svi shvatiti važnost cijepljenja i da ćemo na kraju imati dobru procijepljenost. Mi se već deset mjeseci borimo s ovim moćnim, ali nevidljivim neprijateljem. Dugo smo odolijevali, ali krajem listopada Covid je ušao i u našu ustanovu, tako da korisnici praktički već dva mjeseca žive u izolaciji, u svojim sobama, i jako im sve ovo teško pada, kao i njihovim obiteljima i svima nama. Zato na dolazak ovog cjepiva gledamo kao na rješenje i nadamo se da ćemo kroz koji mjesec početi normalno živjeti i raditi, osobito što se tiče druženja i svih aktivnosti po kojima je ovaj dom prepoznatljiv - kazala je ravnateljica.

- Sve će ovo potrajati mjesec, mjesec i pol, jer je potrebna i druga doza cjepiva nakon 21 dana. Uz još sedam dana koliko je potrebno da bi bili sigurni da će ovo Pfizerovo cjepivo početi djelovati s 95-postotnom učinkovitošću. Tada će biti moguće dati priliku tim korisnicima da ponovno vide svoje najbliže - dodao je Čačić.

U prvom će se valu cijepljenja cijepiti 525 osoba, 25 u hitnoj pomoći, 30 u OB Varaždinu, 200 u Domu za starije u Varaždinu, a preostala cjepiva su za pripadnike domova diljem županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci