VIDEO Od sada do vozačke i putovnice bez čekanja na šalterima policijskih postaja Foto: Martin Novosel

VIDEO Od sada do vozačke i putovnice bez čekanja na šalterima policijskih postaja

| 11.10.2022. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) provode projekt koji financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU, a kojemu je cilj potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje nacionalnog identifikacijskog osobnog dokumenta. Građani će na taj način moći lakše, bez dolaska u policijsku upravu ili postaju, predati zahtjeve za dokumente, ali riješiti i druge poslove, o čemu je održana danas novinarska konferencija u Policijskoj postaji Varaždin.

- Cilj nam je pozvati sve građane da dođu aktivirati svoje e-osobne iskaznice i pritom instalirati aplikaciju Certilia. Ljudi si mogu olakšati život s time jer kada skinu aplikaciju Certilia i aktiviraju svoju e-osobnu iskaznicu, a u svim postajama smo stavili konzole za one koji ne žele kupiti čitače kartica kod kuće, moći će obaviti preko 100 usluga na eGrađani i eZdravlje. Preko toga se može poslati zahtjev za vozačku dozvolu i putovnicu te čekati dolazak dokumenta na kućnu adresu. Cijeli popis policijskih postaja s uređajima je na www.eoi.hr kao i na Facebook stranici i Instagrama "Moja je osobna" - rekla je Ines Papeš iz Agencije za komercijalnu djelatnost MUP-a.

Nova osobna iskaznica donijela je čak šest noviteta, a ključan se odnosi na povezanost s mobilnom aplikacijom Certilia koja omogućava korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Preuzimanjem udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis, građani će putem mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente. 

- Ako imate svoju PIN omotnicu, možete ili od doma ili u policijskoj postaji aktivirati e-osobnu. PIN omotnicu možete besplatno izvaditi na šalterima policijske postaje, a kada se aktivira iskaznica, skinete aplikaciju Certilia, a na portalu eGrađani pratite uputstva za slanje zahtjeva ili otiskom prsta i prepoznavanjem lica, što ste već odabrali preko mobilnog uređaja. Od sada se također fizičko potpisivanje dokumentacije može odraditi preko aplikacije Certilia jer ima jednaku pravnu vrijednost - objasnila je Papeš.

- Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine u Policijskoj upravi varaždinskoj evidentiran je znatan porast rješavanja upravnih poslova građana u odnosu na 2020. i 2021. godinu. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine u Policijskoj upravi varaždinskoj, zajedno s policijskim postajama Ivanec, Novi Marof i Ludbreg, zaprimljeno 26.624 zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, što je 38 % više u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno 100 % više u odnosu na 2020. godinu. Također je podnijeto 3.989 zahtjeva za izdavanje putovnice, što je za 118 % više nego lani, a 250 % više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Djelatnice na šalterima obavile su i 3.097 prijava prebivališta, 6.078 prijava boravišta te 1.372 prijava privremenog odlaska iz RH. Također se bilježi povećanje aktivnosti i na svim ostalim poslovima oko rješavanja statusnih pitanja građana - rekla je Martina Pižeta, voditeljica odjela za upravne poslove PU varaždinske.

Označeno u
Galerija slika