VIDEO Miroslav Marković: Količine benzopirena u zraku su bile više od dozvoljenih

| 17.11.2021. u 11:49h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji  Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj je najavio par dobrih vijesti među kojima su potpisivanje stipendija sa studentima koje će biti organizirano u subotu.

- Danas iz Grad Varaždina kreću pozivi studentima koji će dobiti stipendije, da u subotu dođu u dvorištu Preradovićeve ulice gdje je smješten odjel za društvene djelatnosti. Dat ćemo 553 stipendije. Imamo 306 novih stipendista plus 51 stipendije za prvu godinu studija u deficitarnim zanimanjima - rekao je Bosilj.

Također je najavio božićnice za djecu i umirovljenike koji će krenuti s isplatama negdje početkom prosinca.

- Naši umirovljenici su do sada dobivali 150 kuna i to za 2180 korisnika, a kako smo mi sada povećali cenzus dobitnika božićnica na 2500 kuna, obuhvatit ćemo 4180 umirovljenika koji će dobiti iznos od 200 kuna. Dječje božićnice će krenuti isto početkom prosinca i za sada imamo više od 7 tisuća korisnika. I tu imam dobru vijest, te iznos neće biti 120 kuna, već 150 kuna - objasnio je Bosilj.

Naglasio je i da će u petak biti vjerojatno poslan prijedlog gradskog proračuna za 2022. godinu na javno savjetovanje, a o kojem će se glasati vjerojatno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti u prosincu.

- Proračun je praktički pripremljen i u završnoj fazi te će u najvjerojatnije u petak ići na javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje će trajati nekih 15-ak dana, a planiramo u prosincu ići s tim gradskim proračunom na vijeće - zaključio je Bosilj.

I dok je gradonačelnik objavio uglavno pozitivne vijesti, zamjenik Miroslav Marković je došao s negativnim vijestima, a to je da se u Varaždinu u drugoj polovici ožujka mjerila kvaliteta zraka, specifično količina benzopirena na lokaciji kod u Vilka Novaka, u Ulici Tituša Brezovačkog. Rezultati su prema riječima Markovića pokazali da imamo povišene količine benzopirena u zraku.

- Prije 10 dana smo došli u posjed dokumenta kojeg je napravio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu na nalog bivše uprave ili komunalnog poduzeća. U tom periodu su bile čestice benzopirena više od dozvoljenih - ukratko je objasnio Marković te naglasio da su rezultati tog dokumenta stigli u Grad već 11. svibnja, prije lokalnih izbora u Varaždinu te naglasio da ovo nije nužno rezultat zagađenja zraka od industrijskih postrojenja.

- Ovo su indikativna mjerenja. Može biti od kućnih ložišta, ali i od industrijskih spaljivanja. Tajna lokacija je bila iza Kućanske rampe, a trebala bi se mjeriti tijekom cijele godine jer se u to vrijeme još koristi grijanje pa ne možemo uprti prstom u bilo koga, iako znamo da su naši sugrađani i lista Dubravke Novak govorili o pojavama u industrijskim postrojenjima. Mi ćemo kroz proračun osigurati trajne mjerne stanice. Mi čekamo poziv Ministarstva za te stanice koji je trebao biti objavljen u rujnu, nema ga, ali mi smo sredstva predvidjeli bez obzira. Mislim da naši sugrađani moraju znati u kakvom je stanju kvaliteta zraka i to je jedna od bitnijih tema koje muči naše sugrađane i želimo to podijeliti s njima jer ova vlast nema što skrivati - objasnio je Marković.

Izvještaj možete pogledati u nastavku članka.

Izvještaj o Mjerenju Kakvoće Zraka Posebne Namjene u Varaždinu (22. Ožujak - 5. Travnja 2021.) by Varazdinske vijesti on Scribd

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci