VIDEO Miroslav Marković: Količine benzopirena u zraku su bile više od dozvoljenih

| 17.11.2021. u 11:49h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji  Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj je najavio par dobrih vijesti među kojima su potpisivanje stipendija sa studentima koje će biti organizirano u subotu.

- Danas iz Grad Varaždina kreću pozivi studentima koji će dobiti stipendije, da u subotu dođu u dvorištu Preradovićeve ulice gdje je smješten odjel za društvene djelatnosti. Dat ćemo 553 stipendije. Imamo 306 novih stipendista plus 51 stipendije za prvu godinu studija u deficitarnim zanimanjima - rekao je Bosilj.

Također je najavio božićnice za djecu i umirovljenike koji će krenuti s isplatama negdje početkom prosinca.

- Naši umirovljenici su do sada dobivali 150 kuna i to za 2180 korisnika, a kako smo mi sada povećali cenzus dobitnika božićnica na 2500 kuna, obuhvatit ćemo 4180 umirovljenika koji će dobiti iznos od 200 kuna. Dječje božićnice će krenuti isto početkom prosinca i za sada imamo više od 7 tisuća korisnika. I tu imam dobru vijest, te iznos neće biti 120 kuna, već 150 kuna - objasnio je Bosilj.

Naglasio je i da će u petak biti vjerojatno poslan prijedlog gradskog proračuna za 2022. godinu na javno savjetovanje, a o kojem će se glasati vjerojatno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti u prosincu.

- Proračun je praktički pripremljen i u završnoj fazi te će u najvjerojatnije u petak ići na javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje će trajati nekih 15-ak dana, a planiramo u prosincu ići s tim gradskim proračunom na vijeće - zaključio je Bosilj.

I dok je gradonačelnik objavio uglavno pozitivne vijesti, zamjenik Miroslav Marković je došao s negativnim vijestima, a to je da se u Varaždinu u drugoj polovici ožujka mjerila kvaliteta zraka, specifično količina benzopirena na lokaciji kod u Vilka Novaka, u Ulici Tituša Brezovačkog. Rezultati su prema riječima Markovića pokazali da imamo povišene količine benzopirena u zraku.

- Prije 10 dana smo došli u posjed dokumenta kojeg je napravio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu na nalog bivše uprave ili komunalnog poduzeća. U tom periodu su bile čestice benzopirena više od dozvoljenih - ukratko je objasnio Marković te naglasio da su rezultati tog dokumenta stigli u Grad već 11. svibnja, prije lokalnih izbora u Varaždinu te naglasio da ovo nije nužno rezultat zagađenja zraka od industrijskih postrojenja.

- Ovo su indikativna mjerenja. Može biti od kućnih ložišta, ali i od industrijskih spaljivanja. Tajna lokacija je bila iza Kućanske rampe, a trebala bi se mjeriti tijekom cijele godine jer se u to vrijeme još koristi grijanje pa ne možemo uprti prstom u bilo koga, iako znamo da su naši sugrađani i lista Dubravke Novak govorili o pojavama u industrijskim postrojenjima. Mi ćemo kroz proračun osigurati trajne mjerne stanice. Mi čekamo poziv Ministarstva za te stanice koji je trebao biti objavljen u rujnu, nema ga, ali mi smo sredstva predvidjeli bez obzira. Mislim da naši sugrađani moraju znati u kakvom je stanju kvaliteta zraka i to je jedna od bitnijih tema koje muči naše sugrađane i želimo to podijeliti s njima jer ova vlast nema što skrivati - objasnio je Marković.

Izvještaj možete pogledati u nastavku članka.

Izvještaj o Mjerenju Kakvoće Zraka Posebne Namjene u Varaždinu (22. Ožujak - 5. Travnja 2021.) by Varazdinske vijesti on Scribd