VIDEO Makar: Došlo je do toga da naši mještani više se ne usude izlaziti na ulice, nisu sigurni

vv | 22.1.2020. u 15:59h | Objavljeno u Aktualno

Nikad nisam mislila da ću u Saboru govoriti o ovoj temi, rekla je Božica Makar, saborska zastupnica HNS-a, koja je priliku da iznese stajališta kluba iskoristila kako bi ukazala na nemili događaj koji se dogodio u njezinoj obitelji.

Ukazujući da u HNS-u ne dijele ljude po nacionalnoj niti bilo kojoj drugoj osnovi, napomenula da je uvijek odgovarala kako se radi o slučajevima pojedinaca, koje treba shvatiti pomoći im,  kada bi je građani upozoravali na neugodnosti i napade pripadnika romskih obitelji koje su nedavno doselile na ludbreško područje.

-I zaista tako mislim: treba im pomoći. No, nedavno sam i sama u svojoj obitelji osjetila što znači nesigurnost. Naime, na sam Badnjak u noći, u kuću moje majke, koja ima 82 godine, došli su razbojnici, opljačkali je i isprebijali. Uslijed toga, završila je u bolnici, i to nepokretna, rekla je Makar, napominjući da se radilo o pripadnicima romske manjine, koji imaju niz prekršajnih i kaznenih djela.

>> Trojica ozlijedili 82-godišnjakinju, a u nekoliko provala ukrali mesarske noževe i alkohol

>> U razbojničkom pohodu starici štakom slomili ruku i opljačkali je, završili u istražnom zatvoru

Naglašavajući da ne želi generalizirati  i reći da je romska nacionalna manjina problematična, ustvrdila je da je, nažalost, ipak veliki broj pojedinaca.

-Došlo je do toga da naši mještani više se ne usude izlaziti na ulice, nisu sigurni u svojim domovima. Osnovni problem im je sigurnost vlastitog doma, a ne kako poboljšati infrastrukturu i sl,  ukazala je Makar, naglašavajući da treba konačno početi provoditi zakone, koji moraju vrijediti isto za sve.

Točno je, kako je dodala, da je premalo policajaca, socijalnih radnika, ali i kad oni i odrede svoj posao, trebalo bi ga i pravosuđe.

-A ne da često zakaže, ustvrdila je Makar te ukazala da treba početi od djece, koja su prečesto zanemarivana, ostaju sama na ulici do kasno u noć, tjeraju se da prose,  gledaju doma traume, tako da mnogi od njih ne završe ni osnovno školovanje.

Na kraju, zamolila je ministra da poveća broj policajaca u PP Ludbreg i tako pomogne mještanima da mogu normalno živjeti.

Video sadržaj