VIDEO: Kako se odgajaju mladi... Foto: Youtube

VIDEO: Kako se odgajaju mladi...

Varaždinske vijesti | 6.9.2019. u 21:50h | Objavljeno u Aktualno

Viralni hit postao je video isječak „Kako se odgajaju djeca...“ u kojem mališani u jednom samostanu pjevaju pjesmu posvećenu - četnicima. 

Originalni video je objavljen prije četiri godine, a radnja nemilog događaja se odvija za vrijeme srpskog pravoslavnog Božića 2015. godine, u manastiru Fenek (25 kilometara daleko od Beograda, općina Surčin).

Uz asistenciju svećenika koji daje ritam i takt pjesmi i pjeva skupa s djecom (radi bolje intonacije i korektnije interpretacije), izvedena je poznata četnička budnica „Svi četnici“ sa stihovima:

Ceo dan se šetaju po selu
Sve Četnici u novom odelu
Dugačke im i kose i brade
Na kapama sve zlatne kokarde.
Predvodi ih Kalabić Nikola
Njega voze Kralja Petra kola
Borbu vode vojvode četničke
Sve dušmane šalju na bunjište

Oni idu savet da potraže
Od srpskoga Đenerala Draže
Njima Čiča, mudar savet daje
Kako Srpska kolevka da traje.
Hrabra srca oni u boj kreću
Pred ikonom, Bogu pale sveću.
Da pomognu Srpskome narodu
Za Krst časni i zlatnu slobodu.

ref:
Svi četnici idu brat do brata
I slušaju Đujić komandanta,
Svi četnici ljutu bitku biji
Svi se bore za svoju Srbiju.

Prvi četnički odred, prema Wikipediji, ustrojen je u Beogradu 1903. godine pod okriljem generala Jovana Atanackovića, tadašnjeg ministra obrane Kraljevine Srbije i jednog od glavnih aktera zavjere, koja je 1903. svrgnula dinastiju Obrenović (uz ekstremno brutalno ubojstvo kralja i kraljice) i dovela Karađorđeviće na vlast u Srbiji.

Vodstvo četnika poslije urasta u tajnu revolucionarnu organizaciju "Ujedinjenje ili smrt" ("Crna ruka"), osnovanu 1908. godine iz redova urotnika iz 1903. godine. Tijekom I. svjetskog rata, četnički odredi djeluju kao dio kraljevske vojske, i predstavljaju oslonac "Crne ruke" - koja dolazi u sukob s krugom oko prijestolonasljednika Aleksandra i potom gubi dotadašnji utjecaj. Nakon I. svjetskog rata, četnici provode vojne operacije radi uspostave vlasti srpske države vlasti na području Sandžaka, Kosova i Makedonije. Četničke organizacije postojale su u prvoj Jugoslaviji 1918. - 1941. U to doba, a osobito u tijeku Drugog svjetskog rata, počinje prevladavati današnje značenje, navodi se u Wikipediji u kojoj stoji da su četnici tijekom II. svjetskoga rata počinili više oblika zločina nad Hrvatima i Muslimanima, koji predstavljaju genocid.

 

Video sadržaj