VIDEO Ivan Čehok o izvještaju kvalitete zraka: Nismo ništa zataškali, rezultati nisu mjerodavni Foto: Martin Novosel

VIDEO Ivan Čehok o izvještaju kvalitete zraka: Nismo ništa zataškali, rezultati nisu mjerodavni

VV | 22.11.2021. u 11:40h | Objavljeno u Aktualno

Prošlog tjedna je Miroslav Marković na novinarskoj konferenciji objavio dokument o provedenom mjerenju benzopirena u zraku na jednoj lokaciji iza Kućanske rampe u kojem je utvrđena veća količina zagađenja zraka, a taj izvještaj je bio poznat prethodnoj vlasti od svibnja kada joj je uručen.

Ivan Čehok ne vidi ništa sporno u neobjavljivanju tog nalaza jer nalaz nije mjerodavan s obzirom da je rečeno da bi se trebao provoditi kroz dulje vrijeme od dva tjedna da bi rezultati bili pouzdani, a što je Čehok namjeravao provesti u rujnu ove godine

- Posebna tema je ova glupost koja je objavljena da smo mi nešto zataškavali ili držali u ladici, upravo suprotno. Moja gradska vlast je naručila ciljana mjerenja. Grad Varaždin ima trajni ugovor s meteorološkim zavodom koji stalno prati kao mjerodavna institucija kakvoću zraka. Uz to, Varkom ima svoje mjerne uređaje koji također prate određene čestice. Ako želite nešto izvan toga, onda to morate naručiti što smo naručili od medicinskog instituta i dobili smo jednu indikativnu studiju koja nije objektivna, mjerodavna i pouzdana ako se ne mjeri na duži rok i onda smo rekli da nećemo objavljivati što nije objektivno i pouzdano nego ćemo ponoviti ispitivanja u rujnu - rekao je Čehok. 

Također se pita zašto nije Grad Varaždin ponovio ispitivanja i smatra bedastoćom kupnju uređaja jer prema njegovim tvrdnjama se mora kupiti specifičan uređaj za mjerenje jer nema uređaja koji mjeri sve.

- Nema uređaja koji može mjeriti sve ako ga negdje postavite. Vi morate znati što želite mjeriti. Vi morate kada i koje čestice mjerite i morate povjeriti instituciji koja je za to mjerodavna. Sama kupnja uređaja neće postići ništa -  istaknuo je Čehok.