VIDEO Ivan Čehok i Mario Lešina: Upravni kaos vlada u Gradu Varaždinu Foto: Martin Novosel

VIDEO Ivan Čehok i Mario Lešina: Upravni kaos vlada u Gradu Varaždinu

| 22.11.2021. u 10:15h | Objavljeno u Aktualno

Na konferenciji za medije Nezavisne list Ivana Čehoka, Ivan Čehok i Mario Lešina su se očitovali o nekoliko aktualnih tema u Gradu Varaždinu, a među njima je bila i tema o rebalansu proračuna koji je ne prošloj sjednici Gradskog vijeća izglasan, a na sljedećoj sjednici će biti i formalno povučen.

 - Upravni kaos svlada u Gradu Varaždinu. Bosilj je uspio napraviti nešto što nitko nije u 20 i nešto godina varaždinske lokalne politike. Dao je svoj prijedlog rebalansa, vijeće je to usvojilo, a nakon što smo ga na to upozorili da je neusklađen, prvi puta u povijesti Hrvatske je Bosilj stavio svoj vlastiti prijedlog i odluku koju je vijeće donijelo, izvan snage. Uzurpirao je odluku vijeća i to je napravio na pogrešan način jer vijeće nije odlučivalo o pojedinim programima već o paketu sa svim programima. Ako je htio staviti van snage program, onda je trebao staviti cijeli rebalans van snage - objasnio je Čehok.

 Naglasio je i odluku o raspisivanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, iako je natječaj već bio objavljen, poništio se jer nije provedeno javno savjetovanje.

 - Kako se mogla staviti ta točka na glasanje, zašto se objavio i potpisao natječaj ako nije bilo savjetovanja - istaknuo je Čehok.

 Nije zadovoljan i činjenicom da se samo dva tjedna provodi javno savjetovanje oko gradskog proračuna za 2022. godinu.

 - Umjesto da se da na savjetovanje barem mjesec dana kako je to predviđeno zakonom da se svi građani mogu javiti, savjetovanje će trajati dva tjedna, a prije toga smo trubili na sva zvona o nekakvom participativnom odlučivanju građana koji u tom trenutku nisu znali koliko će biti proračun, koliko će otpasti na prometnice, održavanje, raskrižja i zelene površine, znači odlučivali su bez da su imali bilo kakve parametre o proračunu - objasnio je Čehok.

 Također se osvrnuo i na stanje u Javnoj ustanovi gradski stanovi gdje privremeni direktor tj. vršitelj dužnosti već dulje od mjesec dana, iako je zakonski moguće tek biti mjesec dana dok se ne raspiše natječaj za novog direktora za što još nije raspisan natječaj.

 - To znači da su svi ti ugovori za POS stanove koji su sklopljeni u tom periodu nelegalni i nelegitimni. Napravit ćemo totalni pravni kaos ljudima. Ne može netko tko je imenovan privremeno na mjesec dana obavljati te funkcije ako je po zakonu predviđeno da se raspiše natječaj - objasnio je Čehok koji smatra da se komunalni radovi ne rada kada još ima prilike, dok se Lešina osvrnuo i na antipoduzetničku klimu.

 Isto tako je Čehok ustvrdio da je Neven Bosilj poslao službenu ponudu za kupnju MBO pogona za obradu smeća prema Petru Pripuzu, ali se pita kako će to platiti

 - Pitam se gdje će uzeti 150 milijuna kuna jer nikada više neće imati kamatnu stopu koju smo imali mi od 1,2 do 1,7 posto. To će biti minimalno 150 milijuna kuna za kupnju, a nakon toga se mora potrošiti 100 i nešto milijuna za bale smeća, što znači minimalno 300 milijuna kuna - objasnio je Čehok.