VIDEO, FOTO Zdravko Marić: Ovaj tjedan bi Vlada RH trebala usvojiti zakon o euru

| 1.3.2022. u 13:06h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska će 1. siječnja 2023. zamijeniti kunu za jedinstvenu europsku valutu euro te tako desetu godišnjicu punopravnog članstva u EU dočekati kao članica eurozone. Osim što će se na kovanicama, koje će se pustiti u opticaj nalaziti hrvatski motivi - šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica i lik Nikole Tesle – Hrvatska će postati dio skupine od 19 europskih zemalja, koje čine tržište od 340 milijuna ljudi.

- Hrvatska će ubrzo ući u eurozonu i hrvatski građani će se suočiti se nečim što je u biti lagano, međutim da bi bilo lagano moramo mi danas, ne samo ovdje, već i nizu drugih konferencija razjasniti što je to proces ulaska u eurozonu i što će euro značiti za građane, ali i za gospodarstvo - rekao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista koji je organizirao današnju konferenciju o uvođenju eura u Hotelu Turistu.

Može li se Hrvatska još negdje poskliznuti na kriterijima iz Maastrichta, koje treba ispuniti svatko tko želi uvesti euro? Sve je moguće, pogotovo u nesigurnim vremenima pandemije i visoke inflacije, ali kako sada stvari stoje, Hrvatska je na dobrom putu da ispuni sve te zahtjeve. Punu potporu ulasku Hrvatske u eurozonu dale su ključne institucije: Europska komisija, Europska centralna banka i Eurogrupa, koju čine sve članice eurozone.

- Bez obzira na aktualnu situaciju i izazove koje se suočavamo, moramo gledati na prioritete na kojima radimo već dulji niz godina. Ovaj tjedan bi trebao na Vladi biti usvojen zakon o euru i upućen na proceduru u Hrvatski sabor - rekao je uoči konferencije, ministar financija Zdravko Marić.

Video sadržaj