VIDEO, FOTO "Hod za život" i "Subota za slobodu" održani u Varaždinu, stigla i Željka Markić Foto: Krešimir Đurić

VIDEO, FOTO "Hod za život" i "Subota za slobodu" održani u Varaždinu, stigla i Željka Markić

Varaždinske vijesti | 7.5.2022. u 12:54h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu su danas održana dva okupljanja - "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" koji je organizirala istoimena građanska inicijativa koja ovaj događaj ove godine organizira u deset hrvatskih gradova, te "Subota za slobodu", u organizaciji Udruge mladih V.U.K., kao odgovor na "Hod za život".

Oba okupljanja započela su kod Starog grada.

- Svima, koji smo se okupili u ovoj inicijativi, zajedničko nam je zalaganje za zaštitu svakog ljudskog života, od začeća do smrti. Temeljno ljudsko pravo je pravo na život i iz njega proizlaze sva druga prava. Znanost je pokazala i dokazala da je život svakog od nas ovdje započeo začećem. Budući da živimo u demokratskom društvu dužnost nam je i obaveza boriti se za pravo na život svakog čovjeka i da budemo glas onih čiji se glas ne može čuti. Što će nam sva druga prava ako nam nije omogućeno ono temljno i osnovno pravo na život - rekla je ranije Sanja Kovač iz Organizacijskog odbora varaždinskog "Hoda za život".

Na varaždinski Hod za život došla je i Željka Markić.

- Mi se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta od začeća do prirodne smrti, za ekonomsku i svaku drugu potporu majci, ocu i cijeloj obitelji. Očekujem da će ovi koji sjede u Saboru i imaju odlične plaće konačno sjesti i napraviti prijedlog zakona koji štiti život čovjeka od početka, a znanost kaže da počne začećem, do njegove prirodne smrti, da ćemo dobiti zakon koji štiti i život majke i život djeteta, a istovremeno osigurava ekonomsku i svaku drugu podršku majci - kazala je Markić, dodavši da je zadovoljna organizacijom Hoda za život u Varaždinu te najavila da će se održati i sljedeće godine.

- Poštivanje ljudskih prava, ravnopravnost, jednakost, tolerancija, otvorenost i mir uvijek su bili i uvijek će biti preduvjet za suživot. Ovo je prvo ovakvo okupljanje za slobodu, za ženska prava, za pravo da same odlučujemo, da biramo, da živimo, da budemo ponosne i sretne. Poruka je ovo i da smo aktivne, hrabre, odvažne i spremne na to da ovu, kao i svaku drugu subotu, branimo svoja prava. Jasno i glasno - poručili su iz Udruge mladih V.U.K.

Današnja je okupljanja za Varaždinske vijesti komentirala i varaždinska pedijatrica Mirjana Kolarek-Karakaš, istaknuvši da je sve prošlo dostojanstveno.

- Varaždin je primjer grada u kojem nema nekakvih ekscesa. Svi mi, na kraju krajeva, imamo pravo na svoj stav, svoje mišljenje. Kao pedijatrica, ja sam naravno za život. Međutim, život nije samo disanje i otkucaji srca. Život treba biti dostojan čovjeka - napomenula je.

Ukazala je i na problem nedostatka stručnjaka koji se bave djecom s odstupanjem u razvoju.

- Smatram da je uzrok svemu tome sustav koji nije dobro organiziran. Cijeli sustav treba ići u smjeru da mlade ljude educira kako do pobačaja uopće ne bi trebalo doći - kazala je, među ostalim, dr. Kolarek-Karakaš.

Kako je bilo na današnjim okupljanjima pogledajte u fotogaleriji...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci