VIDEO, FOTO Dodijeljena javna priznanja zaslužnim Varaždincima i Varaždinkama u 2021. godini

| 6.12.2021. u 20:47h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- S ponosom slavimo naš najsvečaniji dan, 840 godina nakon što se Varaždin prvi puta spominje u pisanom dokumentu. Pod biskupskim plaštom našeg nebeskog zaštitnika, Svetog Nikole, grad Varaždin je od svog prvog spominjanja u dokumentu Bele III. iz 1181 godine, do danas, proživljavao svoje uspone i padove, dobra i loša vremena. Kroz sva ta vremena, građani Varaždina su pokazali snagu da se mogu nositi sa svim izazovima koje su stavile pred njih različite okolnosti, a i u današnje vrijeme pandemije te zabrinutosti s klimatskim promjenama cijelog svijeta, Varaždin pokazuje svoju zrelost pronalaženja rješenja u najzahtjevnijim situacijama - rekla je Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Varaždina, na današnjem otvorenju svečane sjednice Grada Varaždina koja se održala na velikoj sceni HNK u Varaždinu.

Također je naglasila da su se unatoč pandemiji, održale razne javne manifestacije te da gospodarstvo nije doživjelo teži udarac u izazovnim okolnostima.

- Grad je pun mladih ljudi, grade se novi stanovi i otvaraju nova radna mjesta. Ne govorim ovo radi zamagljivanja problema ili uljepšavanja stvarnosti. Govorim iz uvjerenja da svi zajedno moramo ustrajati u pružanju šansi mladim obiteljima i ljudima pravno na dostojanstven život, mogućnost kvalitetnog školovanja na svim razinama, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i konkretne financijske mjere koje moraju biti naše trajne metode naše pronatalitetne politike - objasnila je Grđan.

Gradonačelnik Neven Bosilj se osvrnuo na kulturu i tradiciju Varaždina kao pripadnika regije srednje Europe, kao i bogatu povijest te naglasio da se u vrlo malom vremenskom periodu za vrijeme njegove vlasti postiglo već puno.

- Od prvog dana preuzimanja dužnosti, bez obzira na zatečene probleme, krenulo se intenzivno s analiziranjem, planiranjem i realizacijom programa i projekata u svim područjima u našoj nadležnosti kako bi osigurali uvjete u najkraćem mogućem roku za kvalitetan i sadržajan život svih stanovnika, a Varaždin napravili opet mjerom i obrascem kako jedan grad treba i mora funkcionirati. Kada podvlačim crtu nakon šest mjeseci, puno je napravljeno, ali i ispravljeno puno nepravdi, a najvažnije je da je uspostavljena komunikacija primjerena gradu u kojem živimo. Prioritet je rješenje problem otpada i želimo do kraja mandata uspostaviti kvalitetan i cjelovit sustav gospodarenja otpadom - objasnio je Bosilj koji je uvjeren da će riješiti sada već 17-godišnju problem otpada u Brezju, a osvrnuo se i na razvoj aerodroma Varaždin.

- Potencijali za razvoj su veliki i Varaždin može biti značajna točka na aviokartama Europe poglavito za male i sportske zrakoplove, iako postoji mogućnost prihvata putničkih zrakoplova. Treći projekt na kojem intenzivno radimo je poslovna zona Brezje i vjerujemo kako ćemo u sljedeće dvije godine riješiti sve probleme i nesmetano nastaviti s prodajom zemljišta domaćim i stranim investitorima kojih je iz dana u dan sve više i više - objasnio je Bosilj i naglasio također projekt Kućanske rampe, politike usmjerene prema mladima u obrazovanju kao i osiguravanje higijenskih potrepština mladih djevojki, među ostalim programima.

Sljedeći govornik bio je gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik, Mišel Jakšić, koji se osvrnuo na očuvanje baštine u Varaždinu kao i priznanje koje je Varaždin dobio kao grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj.

- Čestitam vam na tome što čuvate tu jednu snažnu povijesnu baštinu koju imate i što ju ljubomorno i s puno srca razvijate, kao grad otvorenog srca i otvorenog duha koji je spreman sačuvati ono kvalitetno što ima, ali je isto tako spremno prihvatiti različitosti i upravo na tim kvalitetama razvijati povijesno snažni grad koji je nekad bio metropola bez obzira na to što je nekad nekome u Zagrebu bilo teško priznati i prihvatiti. Čestitam vam na svim iskoracima koje razvijate svakodnevno, od nagrade za kvalitetom života do brojnih drugih iskoraka po kojima je Varaždin prepoznat - objasnio je Jakšić.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora i saborska zastupnica, Sabina Glasovac, naglasila je sve po čemu je Varaždin kao grad značajan u Hrvatskoj.

- Niste samo glavni grad Varaždinske županije već jedan od najvažnijih hrvatskih gradova, ne samo zbog gospodarskog značaja, već i zbog povijesnog te kulturnog značaja. Još od Bele III. u 12. stoljeću preko Andrije II. u 13. stoljeću i povelje slobodnog kraljevskog grada pa do danas, Varaždin je bio centar obrtništva, zanatlije, trgovine i poljoprivrede, a danas i industrije. Svih zanimanja i zanata je bilo preko stoljeća, a danas su to i puno veće industrije poput Koke, Vindije i Varteksa - istaknula je Glasovac te istaknula rad Razvojne agencije Sjever DAN, Tehnološkog parka, Regionalnu energetsku agenciju Sjever, Zonu Sjever te Centar kompetencija za obnovljive izvore energije, koji više ne djeluje.

- Nemaju svi gradovi u Hrvatskoj takav potencijal i tu snagu te osjećaj da mogu i da žele izdvajati više od standarda koji je zagarantiran na državnoj razini. Zbog toga ste primjer cijeloj Hrvatskoj - istaknula je Glasovac i napomenula je funkciju grada kao sveučilišni grad koji tako potiče visoko obrazovanje svojih građana.

Sljedeći čestitar Gradu Varaždinu bio je varaždinski župan Anđelko Stričak koji je bio govornik u ime premijera Andreja Plenkovića i koji se na početku svog govora našalio na svoju ozljedu koljena.

- Malo mi šteka koljeno, na svu sreću lijevo, nije desno. Upravo u ovom mandatu će Varaždin 2023. godine proslaviti 30 godišnjicu ovog teritorijalnog političkog ustroja, ali i 500 godina od kada je Varaždinac Juraj darovao svoju kuću za Gradsku vijećnicu. Kroz 500 godina, mijenjali su se vladari, carevi, kraljevi i predsjednici, ali Varaždinci su uvijek svoje odluke donosili u istoj zgradi, a vjerujem da tako bude i ubuduće - istaknuo je Stričak i čestitao na projektima Varaždina te naglasio projekte županije.

- Trenutačno na području grada Varaždina gradimo centar kompetentnosti u zdravstvu u vrijednosti 42 milijuna kuna. Sutra ćemo ishoditi građevinsku dozvolu za centralni operacijski blok vrijednosti 405 milijuna kuna. Centri izvrsnosti su se pokazali kao jedan vrijedan projekt pa smo proširili to i na strukovna zanimanja s ukupno četiri nova centra, od kojih su tri u Varaždinu - naglasio je samo neke od projekata Varaždinske županije.

Damir Habijan se kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Gorana Jandrokovića, osvrnuo na nešto ozbiljnije teme te je istaknuo negativni utjecaj politike destrukcije, vjerojatno se referirao na organizaciju skupljanja potpisa za referendum protiv covid mjera Vlade RH.

- Destrukcija se pojavljuje u različitim oblicima, ali u vremenima kojima živimo je postala naglašena i zahvatila je sve segmente društva. Destrukcija se ogleda u ugrozi zdravlja i života ljudi, neodgovornih pojedinaca koji temeljem svoje interesne politike žele pridobiti kojeg nesigurnog i zbunjenog birača. Ogleda se u glasnom i bučnom protivljenju provedbi mjera i osiguravanju reda i sigurnosti te zaštiti zdravlja i života ljudi. Prisutna je svakodnevno u medijskom prostoru, ali kad se zagrebe ispod površine, isprazna je i lišena moralnosti i empatije prema bližnjemu - rekao je Habijan te se također osvrnuo i na politiku destrukcije vezan za posljednjih nekoliko mjeseci kada se raspravljalo o situaciji u HNK-u Varaždin.

- Politika destrukcija je dovela i do raznih anomalija te pukotina u kulturnom i društvenom životu našeg grada. Destruktivnom politikom je narušen i ugled kuće u kojem slavimo naš dan. Međutim, politika destrukcije nastavlja svoj pohod i dalje i ne misli stati jer ne sadržava želju za boljim životom već kroz isprazne floskule i demagogije ruši zdrave temelje društvo te vodi u apatiju i beznađe. Destrukcija se može neko vrijeme prikriti u nastojanjima za promjenama koje bi osigurao bolji život za građane, ali u konačnici se svaka takva politika razotkrije, samo je pitanje hoće li se prepoznati na vrijeme prije nego bude kasno - objasnio je Habijan, ne baš suviše kriptičnom porukom.

Nagrade su uručene sljedećim dobitnicima:

I. Nagrada za životno djelo: Stjepanu Čuseku, Slavenki Majski Cesarec, Nenadu Opačiću, Ivanu Rukljiću

II. Nagrada Grada Varaždina: Aleksandri Saši Božović, Goranu Mihaliću posthumno, Ireni Vrdoljak

III. Plaketa Grada Varaždina: Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec, Srebrenki Golubić, Klubu podvodnih aktivnosti “DRAVA“ Varaždin, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin, Nogometnom klubu Sloboda Varaždin

IV. Medalja Grada Varaždina: Sofiji Cingula i Darku Rušecu, Udruzi specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin, Marijanu Husaku, Tomislavu Cvetku, Rudolfu Kišičeku

Video sadržaj