VIDEO Budimo grad: Treba raskinuti upravni ugovor s Varteksom i naplatiti dugove prema Gradu Foto: Martin Novosel

VIDEO Budimo grad: Treba raskinuti upravni ugovor s Varteksom i naplatiti dugove prema Gradu

| 25.7.2022. u 17:42h | Objavljeno u Aktualno

Hrvoje Petrić i Dražen Čelar iz platforme Budimo grad održali su novinarsku konferenciju povodom nekoliko aktualnih tema u Gradu Varaždinu, a prvo su se osvrnuli na još uvijek aktualno propitkivanje o zakonitom postavljanju direktora Brune Istera na čelo gradske tvrtke Varkoma.

- Mi smo već u više više navrata govorili i isticali o nepravilnostima do kojih je došlo prilikom zapošljavanja i imenovanje gospodina Istera na poziciju direktora društva Varkoma. Ono što je za sad jedino zakonito i ispravno napravljeno u cijelom tom postupku da on dođe na čelo Varkoma je bilo njegovo imenovanje u nadzorni odbor. On je u želji da dođe na poziciju direktora kao predsednik nadzornog odbora potpisao sporazum o raskidu ugovora o radu sa Željkom Bunićem. To je nezakoniti nezakoniti akt s obzirom da predsednik nadzornog odbora nema nikakve funkcije, on je samo prvi među jednakima i takvu odluku može doneti jedino nadzorni odbor - rekao je Petrić na današnjoj konferenciji.

Također osporavaju da je kao predsednik nadzornog za Bunića ugovorio isplatu otpremnine koja je isplaćena u iznosu od gotovo 270 tisuća kuna što je također trebao donijeti nadzorni odbor za što ne postoji odluka. Podsjetili su i da imenovanje direktora prema Zakonu o pružanju vodnih usluga nije u nadležnosti nadzornog odbora već skupštine, a uz to ugovorom o radu s Isterom trebao se provesti javni natječaj koji nije proveden, a na kraju smatraju da je i nezakonito ugovorena otpremnina za slučajeve koji nisu redovni otkaz poslovni uvjetovani i redovni otkaz osobno uvjetovani.

Hrvoje_Petric.jpg

Hrvoje Petrić

- Imamo pet grubih kršenja zakonskih propisa u samom postupku dolaska na čelo Varkoma pa se pitamo kako je moguće da čovjek koji je toliko prekršio zakonske odredbe da dođe na čelo Varkoma i dalje može zastupati to društvo. Zašto nitko od  članova tog društva nije pokrenuo pitanje tog imenovanja, a ovim putem apeliramo da se postavi na sjednicama nadzornog odbora - istaknuo je Petrić.

Zasmetao im je i javni istup direktora Varkoma u kojem smatraju da izjave u kojima tvrdi da se nada da neće doći do penalizacije Varkoma povodom afere pročistač te su mu poručili da nada je kategorija kojima se bave osobe koje se bave duhovnošću.

- On kao direktor društva bi trebao poduzeti konkretne korake, zaboraviti godišnji odmor, savjetovati se s pravnicima i drugim stručnjacima, saznati gdje se nalazi imovina osoba koje su osumnjičene za kaznena djela pa da se može namiriti od te imovine namiri šteta ako dođe do penalizacije - rekao je Petrić.

Petrić se osvrnuo i na temu oko Varteksa, s obzirom da je nedavno stigla u javnost informacija da je glavni dioničar Varteksa prodao svoja ukupna potraživanja prema toj tvrtci u iznosu od 42 milijuna kuna, samo signal da Varteks ne može isplatiti svoja dugovanja te da tvrtka broji "posljednje dane", a prema tome, smatra Petrić, vrijeme je i da Grad koji ima svoja potraživanja prema tvrtci počinje naplaćivati.

- Grad Varaždin je na 4. ili 5. sjednici Gradskog vijeća u listopadu 2021. godine donijelo odluku kojom je odobrilo sklapanje upravnog sporazuma za obročnu otplatu dugova Varteksa prema Gradu Varaždinu u iznosu od nekih 5,5 milijuna kuna u 24 rate. Od 24 rate, 10 rata je dospijelo na naplatu, a samo tri su uplaćene. Poslednja rata je uplaćena u ožujku. Dakle, evidentno je da Varteks nema otkud to platiti i ovim putem pozivamo gradonačelnika Bosilja da raskine upravni sporazum čime će dospjeti na naplatu sva potraživanja koje Grad Varaždin ima prema Varteksu i tražimo od njega da aktivira sredstva osiguranja koja Gradu Varaždinu prema tom ugovoru stoje na raspolaganju, a nadamo se da ih je grad Varaždin stvarno dobio i da naplati te dugove - rekao je Petrić.

Drazen_Celar.jpg

Dražen Čelar

Dražen Čelar se pak osvrnuo na još uvijek aktualnu situaciju s baliranim otpadom u Brezju. S obzirom da je nedavno završilo javno savjetovanje uoči raspisivanja natječaja odnosno javne nabave za izvođače radova koji će trebati odraditi posao saniranja odlagališta otpada u Brezju.

- Mi podržavamo bilo koji napor gradske uprave da riješi problem bala, ali bi htjeli upozoriti na par stvari koje nisu dobro riješene u ovoj javnoj nabavi. Prije svega, smatramo da je bila potrebno izvršiti kategorizaciju i analizu bala koja nije izvršena od 2019. godine, a prestala je važiti prošle godine. U postupku se mijenjao ključni broj otpada s 19-12-12 na 20-01-03 za što gradska uprava nema nijedan valjani dokument kojim bi to potkrijepila. Zato bi prije izbora izvođača trebala izvršiti analizu i ponovnu kategorizaciju jer postoji mogućnost da se osim dva postupka u nabavi R1 i R3 možda može izvršiti postupak D1 za odlaganje otpada - smatra Čelar.

Također je naglasio da postoji mogućnost poništenja postupka javne nabave zbog načina na koji je raspisani.

- U dokumentaciji nabave po našem mišljenju se cilja na samo jednog izvršitelja. U financijskim uvjetima stoji da izvršitelj mora imati preko 200 milijuna kuna prihoda zadnje tri godine, a da se tim poslom mora baviti zadnjih pet godina, a time su iz moguće javne nabave izbačena jedina tri ostala MBO uređaja na teritoriju RH, a ostaje samo onaj na našem teritoriju. Ovim načinom postoji mogućnost da će se netko žaliti i da će i ovaj postupak kao i s pročistačem baciti u vodu pa ćemo ponovo imati probleme - zaključio je Čelar.

Označeno u
Video sadržaj