VIDEO Budimo grad: Treba raskinuti upravni ugovor s Varteksom i naplatiti dugove prema Gradu Foto: Martin Novosel

VIDEO Budimo grad: Treba raskinuti upravni ugovor s Varteksom i naplatiti dugove prema Gradu

| 25.7.2022. u 17:42h | Objavljeno u Aktualno

Hrvoje Petrić i Dražen Čelar iz platforme Budimo grad održali su novinarsku konferenciju povodom nekoliko aktualnih tema u Gradu Varaždinu, a prvo su se osvrnuli na još uvijek aktualno propitkivanje o zakonitom postavljanju direktora Brune Istera na čelo gradske tvrtke Varkoma.

- Mi smo već u više više navrata govorili i isticali o nepravilnostima do kojih je došlo prilikom zapošljavanja i imenovanje gospodina Istera na poziciju direktora društva Varkoma. Ono što je za sad jedino zakonito i ispravno napravljeno u cijelom tom postupku da on dođe na čelo Varkoma je bilo njegovo imenovanje u nadzorni odbor. On je u želji da dođe na poziciju direktora kao predsednik nadzornog odbora potpisao sporazum o raskidu ugovora o radu sa Željkom Bunićem. To je nezakoniti nezakoniti akt s obzirom da predsednik nadzornog odbora nema nikakve funkcije, on je samo prvi među jednakima i takvu odluku može doneti jedino nadzorni odbor - rekao je Petrić na današnjoj konferenciji.

Također osporavaju da je kao predsednik nadzornog za Bunića ugovorio isplatu otpremnine koja je isplaćena u iznosu od gotovo 270 tisuća kuna što je također trebao donijeti nadzorni odbor za što ne postoji odluka. Podsjetili su i da imenovanje direktora prema Zakonu o pružanju vodnih usluga nije u nadležnosti nadzornog odbora već skupštine, a uz to ugovorom o radu s Isterom trebao se provesti javni natječaj koji nije proveden, a na kraju smatraju da je i nezakonito ugovorena otpremnina za slučajeve koji nisu redovni otkaz poslovni uvjetovani i redovni otkaz osobno uvjetovani.

Hrvoje_Petric.jpg

Hrvoje Petrić

- Imamo pet grubih kršenja zakonskih propisa u samom postupku dolaska na čelo Varkoma pa se pitamo kako je moguće da čovjek koji je toliko prekršio zakonske odredbe da dođe na čelo Varkoma i dalje može zastupati to društvo. Zašto nitko od  članova tog društva nije pokrenuo pitanje tog imenovanja, a ovim putem apeliramo da se postavi na sjednicama nadzornog odbora - istaknuo je Petrić.

Zasmetao im je i javni istup direktora Varkoma u kojem smatraju da izjave u kojima tvrdi da se nada da neće doći do penalizacije Varkoma povodom afere pročistač te su mu poručili da nada je kategorija kojima se bave osobe koje se bave duhovnošću.

- On kao direktor društva bi trebao poduzeti konkretne korake, zaboraviti godišnji odmor, savjetovati se s pravnicima i drugim stručnjacima, saznati gdje se nalazi imovina osoba koje su osumnjičene za kaznena djela pa da se može namiriti od te imovine namiri šteta ako dođe do penalizacije - rekao je Petrić.

Petrić se osvrnuo i na temu oko Varteksa, s obzirom da je nedavno stigla u javnost informacija da je glavni dioničar Varteksa prodao svoja ukupna potraživanja prema toj tvrtci u iznosu od 42 milijuna kuna, samo signal da Varteks ne može isplatiti svoja dugovanja te da tvrtka broji "posljednje dane", a prema tome, smatra Petrić, vrijeme je i da Grad koji ima svoja potraživanja prema tvrtci počinje naplaćivati.

- Grad Varaždin je na 4. ili 5. sjednici Gradskog vijeća u listopadu 2021. godine donijelo odluku kojom je odobrilo sklapanje upravnog sporazuma za obročnu otplatu dugova Varteksa prema Gradu Varaždinu u iznosu od nekih 5,5 milijuna kuna u 24 rate. Od 24 rate, 10 rata je dospijelo na naplatu, a samo tri su uplaćene. Poslednja rata je uplaćena u ožujku. Dakle, evidentno je da Varteks nema otkud to platiti i ovim putem pozivamo gradonačelnika Bosilja da raskine upravni sporazum čime će dospjeti na naplatu sva potraživanja koje Grad Varaždin ima prema Varteksu i tražimo od njega da aktivira sredstva osiguranja koja Gradu Varaždinu prema tom ugovoru stoje na raspolaganju, a nadamo se da ih je grad Varaždin stvarno dobio i da naplati te dugove - rekao je Petrić.

Drazen_Celar.jpg

Dražen Čelar

Dražen Čelar se pak osvrnuo na još uvijek aktualnu situaciju s baliranim otpadom u Brezju. S obzirom da je nedavno završilo javno savjetovanje uoči raspisivanja natječaja odnosno javne nabave za izvođače radova koji će trebati odraditi posao saniranja odlagališta otpada u Brezju.

- Mi podržavamo bilo koji napor gradske uprave da riješi problem bala, ali bi htjeli upozoriti na par stvari koje nisu dobro riješene u ovoj javnoj nabavi. Prije svega, smatramo da je bila potrebno izvršiti kategorizaciju i analizu bala koja nije izvršena od 2019. godine, a prestala je važiti prošle godine. U postupku se mijenjao ključni broj otpada s 19-12-12 na 20-01-03 za što gradska uprava nema nijedan valjani dokument kojim bi to potkrijepila. Zato bi prije izbora izvođača trebala izvršiti analizu i ponovnu kategorizaciju jer postoji mogućnost da se osim dva postupka u nabavi R1 i R3 možda može izvršiti postupak D1 za odlaganje otpada - smatra Čelar.

Također je naglasio da postoji mogućnost poništenja postupka javne nabave zbog načina na koji je raspisani.

- U dokumentaciji nabave po našem mišljenju se cilja na samo jednog izvršitelja. U financijskim uvjetima stoji da izvršitelj mora imati preko 200 milijuna kuna prihoda zadnje tri godine, a da se tim poslom mora baviti zadnjih pet godina, a time su iz moguće javne nabave izbačena jedina tri ostala MBO uređaja na teritoriju RH, a ostaje samo onaj na našem teritoriju. Ovim načinom postoji mogućnost da će se netko žaliti i da će i ovaj postupak kao i s pročistačem baciti u vodu pa ćemo ponovo imati probleme - zaključio je Čelar.

Označeno u
Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci