Bruno Ister Foto: Youtube

VIDEO Bruno Ister: Planira li se Grad uključiti u temu zagađenja zraka i voda u Varaždinu?

VV | 29.9.2020. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

Gradski vijećnik Bruno Ister je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovno postavio upit vezano za zagađivanje okoliša oko Dravske šume i rijeke Drave kao i prometovanje motornih vozila u tom dijelu.

- Taj dio je oduvijek jako važan građanima i tamo se nalazi sportski objekt oko kojeg se odvija najviše sportskih aktivnosti građana. Ne bismo smjeli to zapostaviti i trebamo započeti s određenim aktivnostima za to - rekao je Ister.

Također je naglasio temu zagađenja zraka i ispuštanja otpadnih voda. Naime, već se neko vrijeme građani bune na zagađenje vode u blizini rijeke Drave kod pročišćivača kod jezera Motičnjaka i zagađenje zraka u blizini tvrtki VIS Promotexa i Unirvezala.

<<TKO ZAGAĐUJE Varkom podnio prijavu inspekciji zbog crvenih i zelenih otpadnih voda koje dolaze na pročistač>>

- Takve stvari se događaju noću i teško je napraviti inspekcijski nadzor. Nadzor je ustanovio prekršaje, ali da nisu bili veći prekršaji. Građani su se sami organizirali i prijavili tu stvar inspekciji i mene su kontaktirali, a mene zanima da li se Grad misli uključiti u tu izuzetno važnu temu - upitao je Ister.

- U kontaktu smo s HEP-om, neke stvari su napravili i očistili su određeno raslinje. Slažem se da je previše odbačenog otpada, ali teško je da možemo nešto učiniti jer ide na savjest građana. Nešto previše ne možemo, osim da šaljemo redare. Ne razumijem pitanje jer niste naveli na koje tvrtke mislite. Ako mislite da netko zagađuje okoliš, onda je to kazneno djelo i morate prijaviti. Mi smo sve što smo od građana dobili, prijavili i slali inspekcije na teren. Ja ne bi volio pogriješiti. To su jako osjetljive teme. Imali smo primjer rasprave oko navodnog zagađivanja u Jalkovcu, gdje je optužena trvrtka koja nije zagadila ništa, a na kraju je ispalo da je smrad bio zbog toga što su se ljudi ilegalno prikopčali na kanalizaciju. Ako postoji zagađenje, to se sigurno ne može preko noći popraviti. Prijavite i recite, a mi ćemo naravno to ispitati. Ne želimo otežavati našoj industriji u ovakvim okolnostima - rekao je Čehok.