VIDEO Branko Roglić: Pravome poduzetniku bogatstvo služi da plati radnike dok kriza ne prođe Foto: HRT

VIDEO Branko Roglić: Pravome poduzetniku bogatstvo služi da plati radnike dok kriza ne prođe

| 1.10.2020. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Na HRT-ovoj emisiji Druga strana, gostovao je Branko Roglić osnivač i vlasnik tvrtke OrbicoOrbico je tvrtka koja posluje u 20 država te ostvaruje godišnje prihode od oko 2 milijarde eura. Ove godine planiran je prihod od 2,3 milijarde eura. To je obiteljska tvrtka koja ima kontinuitet rasta i razvija se. Roglić je ispričao kako je osnovao tvrtku.

- Tvrtka je osnovana u Švicarskoj. Tih godina zastupao sam Vartu i došao na ideju s jednim češkim proljećarom da zajedno osnujemo tvrtku u Švicarskoj. Osnovali smo je 23. 2. 1987. U tih više od 30 godina narasli smo od nule do 2,38 milijardi eura prometa koje smo imali prošle godine - rekao je Roblić. 

Na pitanje voditelja emisije Željka Karduma, zašto se ne voli razmetati bogatstvom, Roglić je ponudio sljedeći odgovor.

- Što znači biti najbogatiji? Ja sam najbogatiji kad sam sam, s prijateljima i kad lovim ribu. Meni milijuni ne znače ništa, pravome poduzetniku. Poduzetništvo nije luksuz, nisu avioni, nisu zlatni tepisi. Poduzetništvo je briga za ljude i ja to tako držim. Moje bogatstvo namijenjeno za to da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu dok ona prođe. Ako želite biti čovjek i pravi poduzetnik, najprije ćete platiti radnike, pa dug bankama, pa zatim dobavljače i tada ćete podijeliti profit. Ali profit uzeti a da niste platili radnike i ostati dužni dobavljačima, što se kod nas vrlo često događalo, to je sramota. A ja tu sramotu neću izdržati - rekao je Roglić.

Kad bi barem svi poduzetnici bili sličnog razmišljanja.