Okrugli stol "Novinarstvo pred sudom" Foto: Ivica Kruhoberec

VIDEO, AUDIO: Tužbe protiv novinara postale unosan biznis i pokušaj cenzure medija

Varaždinske vijesti/HND | 7.2.2019. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Ukupni broj aktivnih sudskih predmeta protiv novinara i medija iznosi 1163 tužbi, čiji se novčani iznosi mjere u desecima milijuna kuna. Najviše tužbi je protiv Hanza medie, koja ima 459 tužbi, u prosjeku teških 104 tisuće kuna po tužbi, a slijedi Styria sa 420 tužbi, a na toj listi s tri aktualne tužbe nalazi se i varaždinski tjednik Varaždinske vijesti

Kako se moglo čuti na okruglom stolu „Novinarstvo pred sudom“ održanom u Novinarskom domu, tužbi vjerojatno ima još i više jer brojni mediji nisu dostavili podatke Hrvatskom novinarskom društvu, pa je stanje zapravo još gore.

Iznoseći te podatke, prikupljene od 18 medijskih kuća među kojima su i one najveće, potpresjednica HND-a Slavica Lukić istaknula je da naši sudovi nažalost ne vode službene statistike o tome koliko je tužbi protiv medija i novinara.

- Za novinare su osobito traumatični kazneni postupci koji se vode protiv njih. Novinarima je to noćna mora, a takve stvari vode prema cenzuri i autocenzuri, što je očito i nekakav cilj u poplavi svih ovih tužbi - kazala je Lukić.

Jedan od noviteta je i to da je HRT podnio 33 tužbe protiv medija i novinara, vjerojatno u ime vladajućih, te je na taj način od medija koji traba štititi medijske slobode postao glavni akter ušutkavanja novinara.

New_Picture.jpg

- Radi se o 33 tužbena prijedloga radi zaštite časti i ugleda, čiji je ukupni iznos okvirno najmanje 2,140.000 kuna. Vodstvo HRT-a podnijelo je sedam tužbi protiv Nacionala, šest tužbi protiv portala Index.hr, pet tužbi protiv Slobodne Dalmacije, tri tužbe protiv 24sata, dvije tužbe protiv Jutarnjeg lista i Telegrama, po jednu protiv Glasa Istre, Večernjeg lista, Tportala, Novog lista, Media Daily i Novosti - kazala je Lukić.

Novinar Indexa Ilko Ćimić govoreći o tužbama protiv novinara svrstao ih je u tri osnovna tipa - prijetnja tužbom tijekom novinarskog istraživanja nekog slučaja, osvetničke tužbe i neostvarene prijetnje tužbom, a sve su usmjerene protiv slobodnog i istraživačkog novinarstva i potiču autocenzuru.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klaić kazao je kako je najveća tužba koja je podnesena protiv Večernjeg lista bila teška čak 100 milijuna kuna.

- Naravno to nije prošlo, kao što nije prošla ni druga tužba teška 17 milijuna kuna. Već je rečeno da su najveći problem postale tužbe za „duševne boli“ i te tužbe postale su pravi biznis. Neki su to prepoznali i sa odvjetnicima ušli u deal i stvar se zavrtila, a novinari i mediji plaćaju taj danak - rekao je Klarić istknuvši na kraju svog izlaganja da posljednja linija treba biti obrana HND-a i njenih čelnika od tužbi, jer kada se napada strukovnu organizaciju, koja je posljednje utočište za sve novinare kada su u problemu, onda ne smije biti kompromisa u obrani novinarskih prava.

U višesatnoj raspravi su još sudjelovali Sanja Katušić Jergović, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, Vesna Alaburić, odvjetnica, Vanja Jurić, odvjetnica, Višnja Drenški Lasan, odvjetnica, Nikola Bajto, glavni urednik Novosti, Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, novinar Index.hr-a Ilko Ćimić i profesor Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

O čemu se sve raspravljalo na jučer održanom okruglom stolu pogledajte u video i audio snimkama.

 

Video sadržaj