Veliki uspjeh - Hrvatska ove godine iz EU fondova povukla 5 milijardi kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.8.2016. u 16:47h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima Ministarstva financija, Republika Hrvatska je dosad u ovoj godini povukla 662 milijuna eura, odnosno oko pet milijardi kuna. U odnosu na prethodne godine, kada je Hrvatska povukla svega 558 milijuna eura prošle godine i 548 milijuna eura u 2014. godini, ovo je veliki uspjeh Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ostalih tijela u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova.

Od ulaska u Europsku uniju 2013. godine, Hrvatska je svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala. Ovaj rezultat pokazatelj je dobrog dosadašnjeg rada i naznaka da će se to promijeniti te da će iskorištenost fondova značajno porasti i time potaknuti investicije i gospodarski oporavak Republike Hrvatske.

Većina sredstava od navedenih 662 milijuna eura usmjerena je na projekte iz područja prometa i zaštite okoliša, zatim na razvoj poduzetništva, ulaganja u obnovu studentskih domova, projekte znanstvenih institucija, projekte kulturne baštine i mnoge druge.

-Mi ne pričamo puno, ali i dalje puno radimo! Trenutno smo 3 milijarde kuna u plusu, s obzirom na uplaćena sredstva. Ponavljam - Hrvatska može i mora jedino naprijed! Ovo je zajednički uspjeh svih nas i još jedan korak bliže ostvarenju cilja kojeg smo si zacrtali početkom godine - izjavio je ministar Tolušić.

Hrvatska je već neko vrijeme na začelju Europske unije kada je u pitanju povlačenje EU sredstava, ali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić već je početkom mandata odlučno krenuo u provođenje reformi i uspostavu što učinkovitijeg sustava koji je omogućio pozitivne rezultate u ovako kratkom vremenskom razdoblju.

Neke od važnijih promjena u 2016., koje su doprinijele ovom uspjehu, zasigurno su pojednostavljenje sustava i procedura EU fondova, uspostavljanje Baze projekata, jačanje administrativnih kapaciteta, koordinacija tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima te koordinacija županija i regionalnih razvojnih agencija.

Pojednostavljenje procedura utjecalo je i na uspjeh Ministarstva poduzetništva i obrta, koje je u 2015. godini donijelo svega osam Odluka o financiranju u ukupnom iznosu od 29.151.427,47 kuna, dok je ove godine donijelo 36 Odluka o financiranju u ukupnom iznosu od 195.759.069,07 kuna. Odluke o financiranju odnose se na natječaje za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci