Velika pravna bitka susjeda zbog - nadstrešnice i nastale štete Foto: Dino Možek

Velika pravna bitka susjeda zbog - nadstrešnice i nastale štete

VV | 19.4.2022. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

Dobri odnosi sa susjedima poželjni su za normalan život, ali kada se ne može pronaći zajednički jezik, onda to može biti razlog za noćnu moru. U takvoj situaciji se našla N. P., koja se spori sa svojim susjedima od 2017. godine zbog nadstrešnice, odnosno izlijevanja kišnice. Naime, svog susjeda tužila je zbog toga što kišnica, kako navodi, zna preplaviti njezino zemljište jer se rub susjedove (P.T.) nadstrešnice nalazi na međi, a odvod je usmjeren prema njezinoj parceli.

Općinski sud u Varaždinu naložio je susjedu da poduzme sve mjere da se ne rade daljnje štete susjedi i da joj nadoknadi nastalu štetu. Nakon toga je Općinski sud u Varaždinu na temelju fotografija od tuženika i na temelju očevida utvrdio da je tuženik riješio problem na način da je odvod kišnice i žlijeb s kuće preusmjerio na drugi dio kuće, a ne na nadstrešnicu i presudio u korist tuženika zbog čega je tužiteljica primorana pokriti troškove sudskog procesa.

Prema fotografijama tuženika, ali i tvrdnjama u očevidu, utvrđeno je da do problema možda dolazi jer tužiteljica ima dotrajalu limariju i odvodnju sa kuće koja nije napravljena po struci te da je kuća tužiteljice starije izgradnje i nema dobru hidrizolaciju. No, nezadovoljna Ludbrežanka tvrdi da joj nije bilo dozvoljeno da priloži svoje fotografije iz kojih je vidljivo da dio odvoda i dalje ide na nadstrešnicu, čime se problem po njezinom mišljenju i dalje nastavlja i zbog kojeg smatra da joj tuženik i dalje radi štetu te nije poduzeo sve radnje da spriječi problem. Također, smatra da se trebao odraditi novi očevid koji nije napravljen čime bi se utvrdilo da nisu poduzete sve radnje za sprječavanja problem.

Ludbrežanka se stoga žalila na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Varaždinu, ali je tu presudu u drugostupanjskom rješenju potvrdio Županijski sud u Šibeniku, koji također smatra da je tužba neosnovana te nije dozvoljeni još jedan očevid. Ipak, tu se nije stalo. Susjeda je podnijela kaznenu prijavu protiv susjeda, smatrajući da je obmanuo sudove u Varaždinu i Šibeniku sa slikama “koje stvaraju krivu percepciju” da je poduzeo sve da voda više ne dolazi na njen posjed, a također planira daljnje žalbe.

get_hi_media_1.jpg

get_hi_media_2.jpg

get_hi_media.jpg

1.jpg

2.jpg

get_hi_media.jpg

7.jpg