Veleposlanik Republike Moldove posjetio Varaždinsku županiju

Varaždinske vijesti | 18.3.2022. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinsku županiju danas je posjetio NJ.E. Oleg Tulea, veleposlanik Republike Moldove u Republici Hrvatskoj, u pratnji počasnog konzula Emila Soleničkog.

U Županijskoj palači primili su ih župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek te zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske Larisa Križan Breljak.

NJ.E. Oleg Tulea zahvalio je županu Anđelku Stričaku i njegovim suradnicima na organizaciji sastanka te je uručio županu pismo namjere okruga Strășeni o pokretanju suradnje na području lokalne i regionalne samouprave, kulture i obrazovanja.

- Kao što znate, Republika Moldova je početkom mjeseca predala zahtjev za ulazak u Europsku uniju zajedno s Gruzijom i Ukrajinom. Rat koji se odvija u našem susjedstvu potaknuo nas je na uključivanje u međunarodne integracije kao i u traženje novih partnera na svim područjima. Republika Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije svakako nam može uvelike pomoći na način da nam podijeli svoja iskustva na ovim područjima – rekao je NJ.E. Tulea.

Župan Stričak je goste upoznao s projektima koje Županija trenutačno provodi, upoznao ih s radom saveza u kojima je član te se zahvalio na pozivu za suradnju.

- Pozdravljam svaku mogućnost suradnje bez obzira o kojem području se radilo, bilo to gospodarstvo, obrazovanje, turizam, kultura ili sport. Također naše stručne službe stoje vam na raspolaganju da podijele s vama naša iskustva kod pristupanja Europskoj uniji, korištenju fondova te regionalnoj suradnji. Varaždinska županija je članica Saveza Alpe – Jadran, Skupštine europskih regija, Instituta europskih regija, Europskog udruženja regionalnih i lokalnih uprava za cjeloživotno učenje tako da možemo reći da po tim temama imamo zaista bogato iskustvo – istaknuo je Stričak.