Veleposlanik Kanade: Imamo dobre temelje za snažnu gospodarsku vezu

| 28.1.2016. u 12:14h | Objavljeno u Aktualno

Bolja gospodarska suradnja, prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europe i Kanade, ali bolja suradnja na kulturnoj i obrazovnoj razini bile su teme sastanka održanog u varaždinskoj Gradskoj vijećnici na kojem su prisustvovali veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i zamjenik župana Alen Kišić.

Sastanak je održan u sklopu seminara o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Europe i Kanade (CETA). Ovaj povijesni sporazum sklopljen između Kanade i EU smatra se najvažnijom trgovinskom inicijativom između Kanade i država Europske unije.

- Vrlo sam zadovoljan prijmom u Varaždinu, a održani sastanak bio je vrlo uspješan. Varaždin je jedan od gradova u Hrvatskoj dobro poznat po svojoj inovativnosti, kompetitivnosti, a to su aspekti koje hrvatska Vlada sada naglašava. Sretan sam što mogu ovdje saznati što je dosad bilo uspješno u Varaždinu i kako možemo ojačati poslovnu i svaku drugu suradnju između Varaždina i Kanade - istaknuo je veleposlanik Maksymiuk nakon sastanka.

Sporazum o slobodnoj trgovini značajan je za Hrvatsku, smatra veleposlanik, osobito za Varaždin jer smanjuje prepreke koje hrvatski izvoznici mogu imati u poslovanju. Gospodarstvenici koji već izvoze u Kanadu ovim će sporazumom moći izvoziti jeftinije, a otvaraju se i nove mogućnosti hrvatskim tvrtkama da uđu na kanadsko tržište.

- Gospodarski odnosi između Kanade i Hrvatske su generalno vrlo dobri. Mišljenja sam da postoji veliki potencijal kojeg tek treba realizirati. Imamo vrlo jake političke veze, imamo dobre temelje za snažnu gospodarsku vezu, ali rado bih vidio više rezultata, višu razinu i više brojke što se tiče trgovine i ulaganja. Smatram da je to moguće i vjerujem da će se to ostvariti i tijekom mog mandata kao veleposlanika u Hrvatskoj - naglasio je veleposlanik.

Kako je rekao varaždinski gradonačelnik, gospodarstvenici koji već posluju u Kanadi kroz ovaj će sporazum dobiti na konkurentnosti, jer će svoje proizvode plasirati po jeftinijim i konkurentnijim cijenama.

- Nova vrata suradnje s Kanadom otvara zasigurno i novi premijer Hrvatske koji je odrastao u Kanadi i upravo će ta činjenica dovesti odnose Kanade i Hrvatske na jednu višu razinu. Imamo puno toga ponuditi jedni drugima, od gospodarstva, do suradnje na polju obrazovanja i kulture - rekao je Goran Habuš.

S njim se složio i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, naglasivši kako će ovaj posjet veleposlnika otvoriti puno više mogućnosti, jer je veleposlanik među prvim posjetima u Hrvatskoj odabrao baš naš grad i županiju.

- Glavnina sastanka je bila uglavnom oko gospodarstva, a kako izreka kaže da će planinu pomaknuti samo onaj koji prvi pomiče kamenčiće, a mi smo danas ovim sastankom upravo kod tih kamenčića. Ima nekoliko naših tvrtki koje pomiču te kamenčiće. Prije svega to su Vindija, Koka, Varteks, Parketi Požgaj, tvrtke koje već rade na kanadskom tržištu. Veleposlanik je tek nedavno došao u Hrvatsku i među prvim posjetima odabrao je upravo Varaždin i Varaždinsku županiju što je pokazatelj da smo prepoznati kao regija koja može raditi s kanadskim kompanijama - rekao je Kišić i dodao da su velika poveznica i zajednica Hrvata u Kanadi za koju vjeruje da će biti jedan most suradnje, ne samo u gospodarskom smislu, već i u kulturnom i obrazovanju.

Dogovor o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Kanade i Europe (CETA) postignut je 5. kolovoza 2014. godine, a njegova primjena ne očekuje se prije 2017. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci