Većinom glasova prihvaćen rebalans proračuna, protiv su bili Reformisti Foto: Varaždinska županija

Većinom glasova prihvaćen rebalans proračuna, protiv su bili Reformisti

VV | 20.7.2022. u 14:55h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasovima županijskih vijećnika na današnjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je izvršenje proračuna za 2021. godinu te rebalans proračuna. Protiv su bili jedino vijećnici Reformista. Zahvaljujući rebalansu, proračun Varaždinske županije povećan je na gotovo 340 milijuna kuna, odnosno za više od 32 milijuna kuna.

- Zbog izazova s kojima se suočavamo posljednjih godina, kao što su epidemija koronavirusom, elementarne nepogode, rat u Ukrajini, rast cijena energenata i građevinskih materijala i radova – izradi ovogodišnjeg proračuna pristupano je oprezno, a sve s ciljem stvaranja prostora za moguće povećanjem sredstava kroz njegov rebalans - rekao je župan Anđelko Stričak.

Najveći dio sredstava, 16 milijuna kuna, namijenjen je našem zdravstvu, prije svega Općoj bolnici Varaždin kako bi se završio Objedinjeni hitni bolnički prijem i Dnevna bolnica. Domu zdravlja Varaždinske županije namijenjeno je 500.000 kuna, a isti toliki iznos dodijelit će se i Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin. Pet milijuna kuna osigurano je za izgradnju i uređenje regionalnih centara kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi pri Medicinskoj, odnosno Srednjoj školi Arboretum Opeka, a ujedno su usvojene i dvije točke dnevnog reda koje su odnose na zaduživanje tih dviju škola, svaka po deset milijuna kuna kako bi se centri mogli završiti.

- Očekujemo da će centar kompetentnosti u zdravstvu pri Medicinskoj školi biti završen na jesen ove godine, a u poljoprivredi u rujnu iduće godine – naglasio je župan Stričak.

Nadalje, 2,5 milijuna kuna bit će namijenjeno i Upravnom odjelu za poljoprivredu i zaštitu okoliša za subvencioniranje OPG-ova, te 2,5 milijuna kuna u područje gospodarstva, također za subvencije poduzetnicima.

- Smatram da su ta četiri područja; zdravstvo, obrazovanje, gospodarstvo i poljoprivreda upravo ona područja o kojima trebamo voditi posebnu brigu jer se s jedne strane radi o ranjivim skupinama, a s druge strane o onim dijelovima društva koji su nam bitni da kroz sve te izazove današnjice prolazimo što sigurnije – zaključio je župan.