Večeras saznajemo osvaja li Varaždin titulu Europske prijestolnice mladih za 2022. godinu

Varaždinske vijesti | 21.11.2019. u 16:12h | Objavljeno u Aktualno

Trinaestero mladih koji su više od godinu dana radili na kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih za 2022. godinu, uz pratnju zamjenice gradonačelnika Grada Varaždina Sandre Malenice i privremene pročelnice Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirnu Kezele, doputovali su jučer navečer u Amiens.

U tom francuskom gradu koji će titulu Europske prijestolnice mladih nositi 2020. godine, večeras će biti održana svečanost proglašenja nove Europske prijestolnice mladih. Svečanosti bi, između ostalih, trebao prisustvovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Varaždinska ekipa najprije će predstaviti svoj program i grad mladima iz cijele Europe na neformalnom druženju, a svečanost u Aminesu počet će u 19 sati i 30 minuta.

Podsjećamo, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i koordinator kandidature Nino Preložnjak prošli su petak predstavili program kandidature međunarodnom žiriju u Bruxellesu, koji je ocijenio varaždinsku kandidaturu ambicioznom, ali i impresivnom.

Nositeljica kandidature Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022. je Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), prema suradničkome modelu zajedno s Gradom Varaždinom. Kandidaturom se, koju podržava i Vlada Republike Hrvatske, predlaže program pod sloganom „Unlocking Spaces“, odnosno otključavanje osobnih, fizičkih, međunarodnih i digitalnih prostora za mlade. Krajnji cilj je Varaždin kao vibrantno i privlačno mjesto za život mladih ljudi.

Osim Varaždina koji je prvi i jedini hrvatski grad koji se natječe za tu prestižnu titulu, u finalu su i ruski Kazan, rumunjska Baia Mare, poljski Poznan i albanska Tirana. Titulu dodjeljuje Europski forum mladih i to od 2009. godine s ciljem osnaživanja mladih, poticanja njihove motivacije za političku i građansku participaciju, kao i jačanje europskog identiteta i kreativnosti.

Nositelji titule dobivaju priliku da svojim programom obogate kulturni, društveni, politički i ekonomski razvoj grada, ali i ojačaju dugoročnu međunarodne vidljivost grada.