VBS: Čehok i Patafta svaku svoju tvrdnju o presudi mogu dokazati njezinom objavom, samo... Foto: Krešimir Đurić

VBS: Čehok i Patafta svaku svoju tvrdnju o presudi mogu dokazati njezinom objavom, samo...

VV | 23.8.2020. u 22:34h | Objavljeno u Aktualno

"U Varaždinskim vijestima od 11. kolovoza na više se mjesta navodi da VBS “laže” ili “vjerojatno laže” jer smo naveli da su Ivan Čehok i Davor Patafta nepravomoćno osuđeni zbog poslova u vezi kupoprodaje zemljišta.

Međutim, neporeciva je činjenica da su Čehok i Patafta u srpnju 2018. uistinu nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne po drugoj i trećoj točki optužnice. A točka 3., kratko rečeno, odnosi se na “poslove” oko POS projekata u Vilka Novaka i na Banfici. S obzirom da su ti poslovi okosnica tzv. integralne nagodbe tvrdnja da se nagodbom Davor Patafta, odnosno poduzeće T&H Invest, kumulativno namiruje s 30 milijuna kuna (uz dodatni oprost 10+ milijuna kamata) i to za poslove zbog kojih je Patafta nepravomoćno osuđen - po nama stoji.

Međutim, problem je da se dotična presuda skriva, za što nema nikakvih pravnih razloga. Jedina prepreka može biti to što u njoj piše. I dok se sudovi i drugi loptaju oko (ne)objavljivanja nepravomoćne presude, u Varaždinu svjedočimo kako gradonačelnik Čehok i Davor Patafta - manipulirajući dijelićima informacija iz te presude, koju oni kao osuđenici imaju - umanjuju i banaliziraju svoju odgovornost. Opasnost od manipulacije jedan je od najvažnijih razloga zbog čega je hitna objava presude od prvorazrednog javnog interesa u Varaždinu. Da je presuda bila dostupna, pitanje je bi li do ideje integralne nagodbe uopće došlo.

Gradonačelnik Čehok o svemu, pa i o ovoj temi, kontinuirano iznosi cijeli niz neistina, nadajući se da da nitko neće imati volje, resursa ili znanja provjeravati činjenice. I dok je on tvrdio da nije u sukobu interesa, njegovi su odvjetnički timovi, prema svemu sudeći, namjerno opstruirali procese pokrenute za bivše vlasti i izazvali potencijalno nepopravljivu štetu.

Ti isti odvjetnički timovi te gradonačelnik i njegovi zamjenici su Grad dodatno oštetili i obijesnim tužakanjem građana i aktivista. No, u posljednjih su nekoliko tjedana, očekivano, doživjeli niz pravnih debakala počevši od pobjede Matije Mikca nad Čistoćom ili posljednjeg u nizu - USKOK-ovog brzinskog odmahivanja rukom na kaznenu prijavu protiv odvjetnika Petrić. Ono što je problem je da su te debakle platili građani, a platite će i neusporedivo više ukoliko odluke vezane uz tzv. integralnu nagodbu i zaduženje, koje su osmislili ti isti odvjetnici - zažive." - objavili su u svojoj objavi za medije udruga Varaždin bez smeća.

"Od gradonačelnika zato trebamo svi očekivati ne obećanja i riječi nego - dokaze. Za razliku od nas, Čehok, kao i Patafta, svaku svoju tvrdnju o presudi mogu dokazati njezinom objavom. Jer oni je imaju. Samo javnost očito ne smije znati što u njoj piše.

Koruptivni način vladanja gradonačelnika vodi Varaždin u moralnu, društvenu i ekonomsku propast jer korupcija ne samo da urušava temeljne vrijednosti društva te institucije pravne države, nego i zaoštrava društvene razlike, sputava razvoj poduzetničke klime i političke kulture te je glavni uzrok ekonomskom zaostajanju.

Za društvo je trošak korupcije ogroman; on ne obuhvaća samo otimanje javnog – našeg – novca od strane korumpiranih političara i njihovih partnera, već i propušteni ekonomski rast i razvoj koji je izravna posljedica korupcije. U konačnici, cijenu korupcije plaćaju najsiromašniji građani.

Integralno rješenje i zaduživanje građana Varaždina za više od 180 milijuna kuna, koje je izglasano na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, predstavlja pokušaj da se zatvore koruptivni poslovi, koje je gradonačelnik Ivan Čehok sklopio do 2011. godine. Glavni cilj gradonačelnika nije da riješi bale i pravne sporove koji opterećuju Grad u interesu građana, već da financijski pogoduje svojim partnerima i prijateljima te da spasi sebe i Davora Pataftu od zatvora.

Integralnim rješenjem će nekolicina gradonačelnikovih prijatelja postati bogatija za desetke milijuna kuna, dok će Varaždinci idućih 12 godina plaćati njihovo bogaćenje (i time ostati siromašniji). Od 180 milijuna kuna, samo 19 milijuna kuna će se uložiti u nove projekte, dok će ostatak od otprilike 161 milijun kuna biti isplaćen za sumnjive poslove, kojima ćemo platiti najskuplje zbrinjavanje otpada u povijesti naše države, i uz to ćemo skupo platiti za zemljišne malverzacije Davora Patafte koje su dogovorene s gradonačelnikom.

A da bi osigurao donošenje ovih odluka na Gradskom vijeću i uvjerio gradske vijećnike i javnost da su one u javnom interesu, gradonačelnik je morao prešućivati istinu ili je izvrtati, isto kao što je to činio kada su se ovi poslovi sklapali od 2008. do 2011. godine. Zato gradonačelnik govori neistine u pogledu načina sazivanja i održavanja sjednice jer je napravio sve kako bi uskratio mogućnost da se javnost i gradski vijećnici upoznaju s prijedlozima ovih odluka te da se onemogući smislena i argumentirana rasprava o njima.

Način sazivanja i održavanja 29. sjednice Gradskog vijeća predstavlja ne samo izigravanje i grubo kršenje temeljnih demokratskih normi i procedura, već uistinu ruganje demokraciji i transparentnosti.

Gradska vlast odlučila je prekršiti obveze u pogledu javnosti, transparentnosti i građanskog sudjelovanja kako bi sakrila štetne, nezakonite i kriminalne radnje koje se skrivaju iza njenih odluka.

I dok gradonačelnik prodaje integralno rješenje kao uspjeh i temelj budućeg razvoja grada, istovremeno se jeftinim populizmom želi prikazati kao „uspješan“ gradonačelnik. Ta „bandićevska“ uspješnost našeg gradonačelnika se najbolje pokazuje u najavi izgradnje fontane, koja i na simboličnoj razini potvrđuje ono što smo i ranije znali – da je gradonačelnik Varaždina „mali Bandić“.

Slučaj Zagreba i gradonačelnika Bandića pokazuje da posljedice takve vladavine prije ili kasnije dolaze na naplatu. Vlast temeljena na kultu ličnosti, klijentelizmu, nepotizmu i korupciji, na prljavim trgovinama, na gušenju kritike, zastrašivanju ili potplaćivanju kritičara neminovno dovodi do kolapsa – financijskog i moralnog.

Kad većina ljudi shvati kako žive u zajednici gdje za sve ne vrijede jednaka pravila, nestaje ljubav prema takvoj zajednici i spremnost za žrtvovanje te zajednica propada.

Neodgovorni „bandićevski“ populizam rezultirati će ogromnim minusom u gradskoj blagajni i sve većim računima. Već sada skupo plaćamo cijenu ovakvog ponašanja kroz drastično povećanje cijena komunalne naknade i računa za Čistoću, te sve skupljim parkiranjem. No, gradonačelnik Čehok će ostati zapamćen kao gradonačelnik koji je najviše zadužio grad. Jer osim ovih 180 milijuna kuna, Grad se od 2017. godine do danas zadužio za više od 50 milijuna kuna.

U četiri godine gradonačelnike je uspio zadužiti Varaždince za čitav jedan godišnji proračun grada. Naravno, njega to ne brine. On namjeru vraćati te novce nema." zaključuju u VBS-u, naglašavajući da ovo zorno govori kako nisu nikakva “internetska pisarala” kojima treba pažnja i novci, kako to navodi potpredsjednik Gradskog vijeća, već odgovorni građani koji samo pokušavaju da ova vlast “Varaždin ne odvede u pravu propast”.