Vatrogasna zajednica dobila vrijedni sustav za dekontaminaciju vozila, opreme i prostora

VV | 6.1.2021. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije bogatija je za novi, vrijedni sustav za obavljanje dezinfekcije, dekontaminacije zatvorenih prostora, vozila i opreme te određivanje stupnja kontaminacije, mjerenje potrebnih parametara tijekom postupka i zaštitu operatera. Proizvođač sustava je talijanska tvrtka Cristianini, a takve uređaje koriste i vojska te druge žurne službe diljem svijeta za uklanjanje kontaminacije bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima (među njih spada i virus SARS-CoV-2). Važno je istaknuti kako je nabavku tog sustava financirala Varaždinska županija pa je tom prilikom i zamjenik župana Robert Vugrin posjetio sjedište Vatrogasne zajednice i nazočio demonstraciji rada sustava.

- Župan Čačić je još 2019. godine obišao sva dobrovoljna vatrogasna društva na području Županije, upoznao se  s njihovim radom, aktivnostima ali i potrebama. Slijedom toga je napravljena i analiza stanja te je odlučeno kako ćemo pomoći u nabavci određene opreme, pa su pored ovog sustava  kupljene i dvije sirene te pet agregata. Moram naglasiti  kako će ovaj sustav biti na raspolaganju svim  žurnim službama, poput Zavoda za hitnu, PU varaždinskoj te drugima. Koristim priliku da se po isteku jedne  zahtjevne godine zahvalim svim vatrogascima i vatrogaskinjama na pomoći i doprinosu kojeg daju u mnogobrojnim akcijama i aktivnostima koje provodimo - rekao je Vugrin.

Zahvalivši se zamjeniku župana na posjeti, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović istaknuo je izuzetno dobar odnos s Županijom te je naznačio kako će ovaj novi sustav doprinjeti kvalitetnijem obavljanju njihovog posla, poglavito u ovo vrijeme pandemije.

- Ovdje se radi o mobilnom uređaju koji služi za dekontaminaciju vozila i prostora do 100 m3 ima raspršivač bez zraka, a sam postupak se provodi zasićenom parom te dezinficijensom certificiranim od zdravstvenog i veterinarskog istraživačkog centra talijanske vojske - rekao je Vukalović.

291220_vatrogasna_oprema_4_Medium.JPG

291220_vatrogasna_oprema_3_Medium.JPG

291220_vatrogasna_oprema_1_Medium.JPG