Varteksu blokiran račun - Bosilj prozvao "lovce u mutnom, političke manipulatore, režimske ulizice..."

vv | 13.8.2022. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

Bosilj: Svi ti i takvi držali su lojtru lešinarima koji su pograbili stotine prodavaonica na elitnim lokacijama, rastepli varteksovu imovinu, tehnologiju, znanje, a najvažnije ugled

Račun Varteksa, najvećeg domaćeg tekstilnog i modnog poduzeća, barem što se tiče broja zaposlenika (845), blokiran je u petak, a slijedom toga obustavljeno je i trgovanje njegovim dionicama na Zagrebačkoj burzi na kojoj do kraja dana nije objavljeno da bi račun bio deblokiran.

Blokada je uslijedila dan nakon što je na Zagrebačkoj burzi objavljeno da su višemjesečnih neuspješnih pregovora vjerovnika oko podjele novca od prodaje nekretnina ostavke podnijeli predsjednik uprave Tomislav Babić i  zamjenik predsjednika NO Igor Žonja, a Grad Varaždin izvijestio da je aktivirao zadužnicu za dugovanje tvrtke nakon ostavki, odnosno „nakon što su iscrpljene sve mogućnosti kako bi se nastavio daljnji rad Varteksa“, što je nesumnjivo moglo potaknuti i druge vjerovnike da pošalju na naplatu svoja potraživanja.

U obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi ne navodi se tko je  i za koji iznos blokirao račun Varteksa: je li to Grad Varaždin, koji je naveo da po „upravnom ugovoru potražuje 1.267.313,38 kuna te rješenju o ovrsi 553.274,32 kuna“ ili netko drugi.  Stoga samo uputili upit je li se Grad uspio namiriti i za koji iznos, odnosno je li njegovo potraživanje provela FINA ili nije.

A zašto se i kako Grad Varaždin odlučio poslati zadužnicu na naplatu, odnosno kako vidi (ne)priliku u Varteksu, opširno je i bez zadrške objasnio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na FB.

- Ponovno je, nažalost po tko zna koji put, Varteks tema na kojoj su posljednjih trideset godina, patološke spodobe, lovci u mutnom, gradski politički manipulatori, režimske ulizice, razno razni „menedžeri“ i skorojevići bez temelja i jučer rođeni lažni „spasitelji posrnule firme“ u konačnici doveli Varteks u ovo stanje u kojem se trenutno nalazi.

Svi ti i takvi držali su lojtru lešinarima koji su pograbili stotine prodavaonica na elitnim lokacijama, rastepli varteksovu imovinu, tehnologiju, znanje, a najvažnije ugled. Trovali su građane floskulama i lažnim obećanjima, oduzimajući pritom vjeru, energiju i nadu, samo kako bi što lakše i brže domogli onog što je preostalo.
Tvrtka koja je nekad bila na ponos našeg Grada i zapošljavala preko deset tisuća radnika i izvozila po cijelom svijetu, ostala je samo blijeda sjena nekadašnjeg industrijskog giganta koji je othranio generacije Varaždinki i Varaždinaca.
Najnoviji događaji oko tvrtke i ponašanje većinskih dioničara tvrtke jasno daju naslutiti kako je Varteks postao zanimljiv ulagačima isključivo zbog njegove preostale imovine i nije ih najmanje briga za preostalih 900 radnika već ih zanima kako prodati zemljište i izvući za sebe korist od te prodaje, dok im radnici i njihove sudbine služe kao moneta za potkusurivanje.
Za razliku od tih i takvih, ova je gradska uprava ljudski, politički korektno, a prije svega moralno prije godinu dana započela razgovore s upravom Varteksa oko obročne naplate duga od 5.6 milijuna kuna te je u studenome prošle godine sklopila Upravni ugovor o otplatu duga na 24 rate, a taj je dogovor potvrdilo i Gradsko vijeće. Na žalost, Varteks je prestao plaćati dogovorene rate od Nove Godine i usprkos pisanim opomenama nije vraćao dug, niti je plaćao nove obveze.
Neke odluke nije lako donijeti, ali dužnost i obaveza mene kao odgovornog gradonačelnika je učiniti sve da Varteks, iako privatna tvrtka za koji je svatko od Varaždinaca na svoj način vezan, ne bude prošlost, ali još više je moja dužnost zaštititi interese Grada i svih građana Varaždina, raditi posao za koji sam izabran jer bi upravo ti dušebrižnici, bivši i pojedini sadašnji „političari“ bili prvi koji bi podnijeli tužbu jer se „ne štite interesi Grada“.
Temeljem takvog stava o zaštiti interesa grada, uz konzultacije s čelnicima svih političkih opcija i njihovih klubova u Gradskom vijeću održanima 27. srpnja ove godine, ali i zbog zakonom pripisane financijske odgovornosti gradonačelnika, nakon jučerašnje ostavke predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Varteksa, pokrenuli smo postupak naplate – ali još uvijek samo dijela potraživanja ostavljajući prostor za daljnje rješavanje problema.
Na žalost, istu tu spremnost i volju nisu pokazali i ostali akteri, uključujući i najveće dioničare što je posljedično dovelo do ovog sadašnjeg stanja. Pozivam većinske dioničare i sve druge vlasnike Varteksa da se uključe u rješavanje problema Varteksa i njegovih radnika koji su gradili Varteks i ovaj Grad.
Varteks je pitanje časti svih nas i ova Gradska uprava će učiniti sve da politika pomaže, a ne odmaže, uz pomoć i uvažavajući mišljenje što većeg broja Varaždinaca, navodi Bosilj.
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci