Varteks u drugom tromjesečju u plusu 3,3 milijuna kuna: to je najveća kvartalna dobit u 15 godina Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varteks u drugom tromjesečju u plusu 3,3 milijuna kuna: to je najveća kvartalna dobit u 15 godina

VV | 27.7.2019. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Varteks Grupa ostvarila je u drugom tromjesečju ove godine najveću kvartalnu dobit u zadnjih 15 godina, izvijestili su iz grupacije najveće hrvatske tekstilne industrije, koju uz matičnu tvrtku Varteks čine i povezana društva Varteks Pro, Varteks ESOP te V-projekt.

Dobit ostvarena tijekom travnja, svibnja i lipnja iznosi 3,3 milijuna kuna (EBITDA 6 mil. kn), što je operativno najveća dobit, izuzev dva ranija kvartala, i to četvrog tromjesečja 2013. i istog četvrtog tromjesečja 2015., ali tada je dobit, kako se navodi, nastala od otpisa obveza.

Polugodišnji rezultat i dalje negativan

Međutim, polugodišnji rezultat Varteksa i dalje je negativan. Naime, tijekom prvih šest mjeseci ostvaren je gubitak od 1,5 milijuna kuna, ali to je gotovo četiri puta manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine, kada je gubitak iznosio 5,794 milijuna kuna, a tako veliki gubitci bili su redoviti u prvom polugodištima zadnjih desetak godina.

- EBITDA je pozitivnih 3,825 milijuna kuna, a lani negativnih 1,369 mililijuna kuna. Ova operativna dobit, iako je manja od plana, ostvarena je zbog stvarnog poslovnog preokreta u više dimenzija. Temelji za rast su ostvareni prošlogodišnjim troškovnim optimiziranjem, odnosno smanjenjem administrativnog i režijskog osoblja te racionalizacijom u upravljanju nabavom, prodajom i proizvodnjom. Međutim, glavni doprinos ovako dobrom rezultatu su donijeli prihodi - poručuju iz Varteksa, koji je u drugom tromjesečju imao ukupne prihode od 53,3 milijuna kuna, a rashode 50 milijuna, dok je u istom razdoblju lani prihodi iznosili 51,4 milijuna kuna, a rashodi 51,2 milijuna kuna.

Glavni biznis, kako naglašavaju u Varteksu, ponovo postaje vlastita moda i maloprodaja te najavljuju otvaranje novih trgovina, kao i širenje internetske trgovine.

- Prihodi maloprodaje su u drugom kvartalu iznosili 25,1 milijuna kuna te su 90% veći nego u istom kvartalu prošle godine, dok je, zbog oporavka marži, bruto dobit u maloprodaji 99% veća u odnosu na isti kvartal prošle godine, ukazuju te napominju da je već krajem 2018., a zatim i početkom ove godine velika pozornost posvećena razvoju i dizanju vlastite robne marke, koja bilježi i rast prodaje - ističu.
Nasuprot tome, prihodi od usluga, tj. proizvodnje za druge, manji su od planiranih zbog manjeg ostvarenog broja radnih sati, kao i zbog veće proizvodnje za vlastite potrebe.
- Međutim, Varteks je uspio korekcijom cijena u drugom kvartalu prema glavnim klijentima u uslugama amortizirati porast troškova rada i tako značajno povećati profitabilnost u tom dijelu biznisa. Varteks je uspio minimizirati odljev radnika, a rast troškova plaća nadoknaditi većom proizvodnom efikasnošću i većim cijenama kako prema klijentima u šivanju za druge, tako i u vlastitoj maloprodaji - ističu u Varteksu.

Dodaju da je i proizvodnja specijalne i radne odjeće (Varteks Pro) u drugom je kvartalu većim dijelom nadoknadila prihode propuštene u prvom kvartalu.
- Nova strategija Varteksa dinamičkog kombiniranja proizvodnje za sebe i druge - što bi u budućnosti trebalo dovesti do većih ostvarenih marži u šivanju za druge u okviru trenda vraćanja proizvodnje odjeće u Europu i tzv. brze mode - donijela je u ovom kvartalu odlične rezultate u supstituiranju manjih narudžbi jednog od značajnijih klijenata (koji je u međuvremenu povećao narudžbe) proizvodnjom za vlastite potrebe zbog rastuće vlastite maloprodaje, te tako i optimizaciji korištenja kapaciteta. Rezultati drugog kvartala prvi puta financijski pokazuju rezultate nove poslovne strategije, odnosno stvarne mogućnosti Varteksa kao modne kuće koji će doći do izražaja i u zadnjem kvartalu, dok će i u trećem rezultat biti bitno bolji od prošlogodišnjeg, ali ne toliko zbog sezonalnosti - navode.

Rizik i dalje narušena likvidnost

Najznačajniji teret i rizik Varteksu je i dalje značajno narušena likvidnost, a redovitost podmirenja obaveza, kao i u prethodnom kvartalu i prethodne godine, osigurale su interventne beskamatne pozajmice najvećeg dioničara Nenada Bakića, uz odobrenje Nadzornog odbora.
- Likvidnost je značajno narušena iz dva razloga: stalno dospijeće kratkoročnih obaveza iz prethodnih razdoblja te potreba za obrtnim kapitalom nužnim za generiranjem prihoda i dobiti u maloprodaji, odnosno pripreme sezone jesen-zima 2019. Na dan 30. lipnja ove godine Grupa i Društvo imaju značajan iznos dospjelih obveza. Uprava poduzima mjere financijskog restrukturiranja da bi osigurala sredstva za podmirivanje tih dospjelih obveza, kako od pozitivnog poslovanja, tako i dodatnih novčanih priljeva, naglašavaju u Varteksu te napominju da je najveći dioničar Varteksa kroz dodatno davanje beskamatnih pozajmica u prvom polugodištu ove godine dodatno osigurao 15,9 milijuna kuna, a stanje na 31. prosinca 2018. godine bilo je 30,1 milijuna kuna - poručuju iz Varteksa.

Iako su financijske institucije i dalje nesklone financirati Varteks i obrtni kapital, Uprava pregovara s njima o kratkoročnom financiranju, ali istovremeno radi i na dugoročnom rješavanju likvidnosti i zaduženosti Grupe kroz povećavanje temeljnog kapitala društva te prodaju nekretnina koje se ne koriste.

Označeno u