Varteks u drugom tromjesečju u plusu 3,3 milijuna kuna: to je najveća kvartalna dobit u 15 godina Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varteks u drugom tromjesečju u plusu 3,3 milijuna kuna: to je najveća kvartalna dobit u 15 godina

VV | 27.7.2019. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Varteks Grupa ostvarila je u drugom tromjesečju ove godine najveću kvartalnu dobit u zadnjih 15 godina, izvijestili su iz grupacije najveće hrvatske tekstilne industrije, koju uz matičnu tvrtku Varteks čine i povezana društva Varteks Pro, Varteks ESOP te V-projekt.

Dobit ostvarena tijekom travnja, svibnja i lipnja iznosi 3,3 milijuna kuna (EBITDA 6 mil. kn), što je operativno najveća dobit, izuzev dva ranija kvartala, i to četvrog tromjesečja 2013. i istog četvrtog tromjesečja 2015., ali tada je dobit, kako se navodi, nastala od otpisa obveza.

Polugodišnji rezultat i dalje negativan

Međutim, polugodišnji rezultat Varteksa i dalje je negativan. Naime, tijekom prvih šest mjeseci ostvaren je gubitak od 1,5 milijuna kuna, ali to je gotovo četiri puta manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine, kada je gubitak iznosio 5,794 milijuna kuna, a tako veliki gubitci bili su redoviti u prvom polugodištima zadnjih desetak godina.

- EBITDA je pozitivnih 3,825 milijuna kuna, a lani negativnih 1,369 mililijuna kuna. Ova operativna dobit, iako je manja od plana, ostvarena je zbog stvarnog poslovnog preokreta u više dimenzija. Temelji za rast su ostvareni prošlogodišnjim troškovnim optimiziranjem, odnosno smanjenjem administrativnog i režijskog osoblja te racionalizacijom u upravljanju nabavom, prodajom i proizvodnjom. Međutim, glavni doprinos ovako dobrom rezultatu su donijeli prihodi - poručuju iz Varteksa, koji je u drugom tromjesečju imao ukupne prihode od 53,3 milijuna kuna, a rashode 50 milijuna, dok je u istom razdoblju lani prihodi iznosili 51,4 milijuna kuna, a rashodi 51,2 milijuna kuna.

Glavni biznis, kako naglašavaju u Varteksu, ponovo postaje vlastita moda i maloprodaja te najavljuju otvaranje novih trgovina, kao i širenje internetske trgovine.

- Prihodi maloprodaje su u drugom kvartalu iznosili 25,1 milijuna kuna te su 90% veći nego u istom kvartalu prošle godine, dok je, zbog oporavka marži, bruto dobit u maloprodaji 99% veća u odnosu na isti kvartal prošle godine, ukazuju te napominju da je već krajem 2018., a zatim i početkom ove godine velika pozornost posvećena razvoju i dizanju vlastite robne marke, koja bilježi i rast prodaje - ističu.
Nasuprot tome, prihodi od usluga, tj. proizvodnje za druge, manji su od planiranih zbog manjeg ostvarenog broja radnih sati, kao i zbog veće proizvodnje za vlastite potrebe.
- Međutim, Varteks je uspio korekcijom cijena u drugom kvartalu prema glavnim klijentima u uslugama amortizirati porast troškova rada i tako značajno povećati profitabilnost u tom dijelu biznisa. Varteks je uspio minimizirati odljev radnika, a rast troškova plaća nadoknaditi većom proizvodnom efikasnošću i većim cijenama kako prema klijentima u šivanju za druge, tako i u vlastitoj maloprodaji - ističu u Varteksu.

Dodaju da je i proizvodnja specijalne i radne odjeće (Varteks Pro) u drugom je kvartalu većim dijelom nadoknadila prihode propuštene u prvom kvartalu.
- Nova strategija Varteksa dinamičkog kombiniranja proizvodnje za sebe i druge - što bi u budućnosti trebalo dovesti do većih ostvarenih marži u šivanju za druge u okviru trenda vraćanja proizvodnje odjeće u Europu i tzv. brze mode - donijela je u ovom kvartalu odlične rezultate u supstituiranju manjih narudžbi jednog od značajnijih klijenata (koji je u međuvremenu povećao narudžbe) proizvodnjom za vlastite potrebe zbog rastuće vlastite maloprodaje, te tako i optimizaciji korištenja kapaciteta. Rezultati drugog kvartala prvi puta financijski pokazuju rezultate nove poslovne strategije, odnosno stvarne mogućnosti Varteksa kao modne kuće koji će doći do izražaja i u zadnjem kvartalu, dok će i u trećem rezultat biti bitno bolji od prošlogodišnjeg, ali ne toliko zbog sezonalnosti - navode.

Rizik i dalje narušena likvidnost

Najznačajniji teret i rizik Varteksu je i dalje značajno narušena likvidnost, a redovitost podmirenja obaveza, kao i u prethodnom kvartalu i prethodne godine, osigurale su interventne beskamatne pozajmice najvećeg dioničara Nenada Bakića, uz odobrenje Nadzornog odbora.
- Likvidnost je značajno narušena iz dva razloga: stalno dospijeće kratkoročnih obaveza iz prethodnih razdoblja te potreba za obrtnim kapitalom nužnim za generiranjem prihoda i dobiti u maloprodaji, odnosno pripreme sezone jesen-zima 2019. Na dan 30. lipnja ove godine Grupa i Društvo imaju značajan iznos dospjelih obveza. Uprava poduzima mjere financijskog restrukturiranja da bi osigurala sredstva za podmirivanje tih dospjelih obveza, kako od pozitivnog poslovanja, tako i dodatnih novčanih priljeva, naglašavaju u Varteksu te napominju da je najveći dioničar Varteksa kroz dodatno davanje beskamatnih pozajmica u prvom polugodištu ove godine dodatno osigurao 15,9 milijuna kuna, a stanje na 31. prosinca 2018. godine bilo je 30,1 milijuna kuna - poručuju iz Varteksa.

Iako su financijske institucije i dalje nesklone financirati Varteks i obrtni kapital, Uprava pregovara s njima o kratkoročnom financiranju, ali istovremeno radi i na dugoročnom rješavanju likvidnosti i zaduženosti Grupe kroz povećavanje temeljnog kapitala društva te prodaju nekretnina koje se ne koriste.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci