Varteks u 4. kvartalu poslovao s dobiti

| 1.3.2016. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Varteks je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario dobit, koja nije zabilježena još od 2009. godine, izuzme li se 2014. kada se do pozitivnog rezultata došlo prodajom imovine, a ne zahvaljujući prihodima od prodaje. Dobit od 5,1 milijuna kuna u zadnjem tromjesečju 2015, međutim, nije bila dovoljna za pokriće gubitaka iz prethodnih mjeseci, tako da je varaždinska tekstilna kompanija i prošlu godinu okončala s gubitkom, i to od gotovo devet milijuna kuna.

Ukupni prihod Varteksa u zadnjem kvartalu 2015, pokazuju konsolidirani podaci o poslovanju objavljeni na Zagrebačkoj burzi, iznosio je 72,4 milijuna kuna, što je za 15 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Istovremeno, ukupni su rashodi smanjeni za 4,5 posto, odnosno sa 70,5 na 67,3 milijuna kuna. Pri tome su gotovo podjednako smanjeni i financijski i poslovni rashodi, a od potonjih najviše je smanjena stavka vezana uz zalihe, ostale troškove i troškove zaposlenika kojih je na kraju prošle godine bilo 1.306 ili pedesetak manje nego prije godinu dana.

Tako je Varteks četvrto tromjesečje prošle godine završio je s dobiti nešto većom od pet milijuna kuna, dok je u zadnjem kvartalu 2014.ostvario gubitak od 7,7 milijuna. Ovaj pozitivan skok u poslovanje u dijelom je posljedica rasta prihoda od prodaje, koji su porasli pet posto ili tri milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2014 godine, ali još više od ostalih poslovnih prihoda koji su skočili na 11,2 milijuna, dok su u zadnjem kvartalu 2014. iznosili četiri milijuna.

No, rezultati dobrog poslovanja u zadnjem kvartalu prošle godine nisu uspjeli pokriti gubitke iz prethodnih, tako da je varaždinska tekstilna kompanija prošlu godinu okončala s gubitkom od 8,9 milijuna kuna, uz ukupni  prihod od 231,7 milijun kuna ili 6,5 posto veći nego godinu dana ranije, dok su ukupni rashodi istovremeno smanjeni za četiri posto.

Kako bilo, zahvaljujući rastu prihoda i padu rashoda, gubitak je lani smanjene više od četiri puta u odnosu na prethodnu godinu, odnosno s 37 milijuna 2014 na 8,9 milijuna 2015.. To bi trebalo veseliti Varteksove dioničare među kojima je daleko najveći Nenad Bakić sa 17 posto dionica, a među 10 top dioničara su i predsjednik uprave Zoran Košćec te njegov brat Dražen i otac Vladimir koji zajedno imaju nešto više od pet posto dionica.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci