Varteks – strateški projekt Vlade RH

Varaždinske vijesti | 23.2.2021. u 13:12h | Objavljeno u Aktualno

Iz Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice stiglo je priopćenje, kojega prenosimo u cijelosti:

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, s obzirom na sastavne dijelove strateškog investicijskog projekta i njihov status unutar planiranih rješenja i zakonskih mogućnosti, na prijedlog predsjednika Operativne skupine izv. prof. dr. sc. Milana Reze, jednoglasno je prihvaćen prijedlog projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ te će Povjerenstvo kojim predsjeda ministar Zdravko Marić, Vladi Republike Hrvatske uputiti na usvajanje Odluku o proglašenju strateškog investicijskog projekta.

U ovoj fazi realizacije projekta prihvaćeno je da se on realizira kao projekt prometne i komunalne infrastrukture „VARTEKS kvart-urbana regeneracija“, u cilju omogućavanja provedbe urbane transformacije i regeneracije poslovnog kompleksa Varteks.

Predmet i cilj projekta odnosi se na prometno i komunalno opremanje zone poslovnog kompleksa Varteks d.d., površine oko 22 ha, (koje uključuje izgradnju prometnica, vodovoda, fekalne i oborinske odvodnje, DT i EE kanalizacije i plinovoda, rekonstrukciju mreže elektroopskrbe) te zahvate uklanjanja postojećih neaktivnih građevina, u cilju stvaranja uvjeta za novu gradnju sukladno važećim dokumentima prostornoga uređenja.

Realizacijom projekta „VARTEKS kvart-urbana regeneracija“ omogućit će se urbana transformacija poslovnog kompleksa Varteks u novu urbanističku cjelinu gospodarske, javne i mješovite namjene, u skladu s načelima urbane regeneracije i s ciljem očuvanja dijela građevina sa svojstvima kulturnog dobra lokalnog značenja.

Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa d.d. i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.

Kroz niz održanih stručnih sastanaka s predstavnicima investitora, urbanista i projektanata te pojedinačnih sastanaka s članovima Operativne skupine konačni prijedlog je podijeljen u dvije faze, koje su jamstvo realne i provedive revitalizacije i urbane regeneracije cijele zone.

Faza 1 projekta uključuje realizaciju sjevernog kružnog toka na Zagrebačkoj cesti s pristupnom prometnicom, uključivo svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu u cilju realizacije kazete E1. Po ishođenju građevinske dozvole za Fazu 1 moći će se ishoditi građevinska dozvola za sadržaj kazete E1 kompleksa Varteks.

varteks_23022021_1.jpg

Faza 2 projekta uključuje realizaciju južnog kružnog toka i srednjeg 'T' raskrižja' na Zagrebačkoj cesti, te preostalog dijela prometnica s komunalnom infrastrukturom, što omogućuje realizaciju ostalih programa (kazete E2 - E14). Po ishođenju građevinske dozvole za Fazu 2 moći će se ishoditi građevinske dozvole za sve druge sadržaje kazeta E2 - E14 unutar kompleksa Varteks.

varteks_23022021_2.jpg

Zajedno s prestavnicima varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija,  Operativna skupina obišla je područja obuhvata zone Varteksa radi sanacije, zaštite i očuvanje povijesnih sklopova sakralnih građevina, odnosno zadržavanja građevina za koje se predviđa sanacija ili rekonstrukcija s ciljem održivosti, daljnje vidljivosti i očuvanja graditeljske baštine. Ovo ima za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone.

Investicijski projekt je privatni, a vrijednost ukupnih troškova projekta „Varteks kvart-urbana regeneracija“ iz ove faze, procijenjena kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu na iznos od 182.700.000 kuna, dok se realizacija cijelog projekta s izgradnjom svih sadržaja predviđenih u kazetama E2 do E14 procjenjuje na vrijednost od 1,2 milijarde kuna, navodi se u priopćenju Županijske organizacije HDZ-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci