VARTEKS Radnici dobili plaću, dvojica članova Nadzornog odbora podnijeli ostavku; što je s Jelenom Bošnjak?

MGA | 12.4.2024. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Dvojica članova Nadzornog odbora Varteksa, Marko Vučijević i Mate Matić, podnijeli su ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Društva, objavljeno je jutros na Zagrebačkoj burzi. Marko Vučijević ujedno je jedan od većih dioničara Varteksa, zajedno sa Stjepanom Čajićem, pri čemu svaki od njih drži nešto manje od 25 posto vlasničkog udjela.

Ova je informacija na Zagrebačkoj burzi objavljena u jeku najnovijih problema u Varteksu, u kojem su radnice od petka, 5. travnja, obustavile proizvodnju, jer im kasni druga polovica plaće za veljaču. Kako danas neslužbeno doznajemo, dijelu radnica je zaostatak za veljaču isplaćen te su se vratile na posao. Međutim, drugi dio zaposlenika u administraciji, kako doznajemo, i dalje čeka dio plaće za veljaču. 

Također neslužbeno doznajemo i da je upitan položaj nedavno izabrane nove članice Uprave Varteksa Jelene Bošnjak tj. pitanje je, je li još uvijek na toj funkciji. Na naše upite da nam pojasne situaciju u Varteksu, zasad iz Uprave nismo dobili nikakav odgovor.

Tijekom tjedna Forbes je objavio izjavu Marka Vučijevića, iz koje se može zaključiti da nije zadovoljan potezima nove Uprave. Forbes također, kako pišu, posjeduje snimku s neprimjerenim govorom nove članice Uprave prema radnicama. I Vučijević je za Forbes naveo kako nije zadovoljan komunikacijom Jelene Bošnjak i načinom njezina funkcioniranja te da nije siguran da ona još uvijek ima njegovo povjerenje.

Također je rekao da trenutno nije u mogućnosti sudjelovati u kreiranju poslovne politike društva te se iz daljnje izjave može zaključiti da Nadzornim odborom upravlja drugi vodeći dioničar Stjepan Čajić. Iz te se perspektive vjerojatno može gledati i na njegovu današnju ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Varteksa. 

U prosincu su u Nadzorni odbor na redovnoj skupštini Društva ušla četiri člana na prijedlog Stjepana Čajića, dok je Vučijević s još jednim članom ušao na izvanrednoj skupštini u veljači ove godine. Osim njih, u Nadzornom odboru je i predstavnica radnika Božica Mutavdžić. Nju smo također pokušali više puta dobiti za komentar situacije, ali je nedostupna.

Vučijević smatra kako je rješenje većine problema za Varteks u postizanju jedinstvenog sporazuma između vjerovnika u kojemu će se jasno definirati razdioba sredstava od prodaje neaktivne imovine za koju ima interesa. Naglasak stavlja na to da dio novca od prodaje po dogovoru vjerovnika treba uplaćivati Društvu. Ovim načinom bi se dugovi smanjivali, a Društvo dobilo mogućnost da operativno posluje i kadrovski se konsolidira, jer je osim financija od krucijalne važnosti kvalitetan kadar, koji bi donio bolje operativne rezultate.