Varteks prvi kvartal završio s gubitkom od 1,34 milijuna eura; lohn poslovi povećani za tri puta

MGA | 14.6.2023. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su objavljeni rezultati poslovanja za prošlu godinu, na Zagrebačkoj burzi objavljena su i financijska izvješća Varteksa za prvi ovogodišnji kvartal. 

Prema konsolidiranom izvješću Varteks Grupa je u prva tri mjeseca poslovala s gubitkom od 1,34 milijuna eura. Poslovni prihodi Varteks Grupe u prva tri mjeseca 2023. godine iznose 3,5 milijuna eura, a rashodi 4,5 milijuna eura.

- Prihodi od prodaje Grupe iznose 2,49 milijuna eura što je 3,6% manje nego lani. Prihodi od maloprodaje iznose 1,79 milijuna eura te su manji za 12% u odnosu na isto razdoblje prošle godine - stoji u međuizvještaju poslovodstva Varteksa.

U segmentu proizvodnje za druge (Hugo Boss, J.Lindeberg i drugi) ostvareno je 1,19 milijuna eura, što je rast od 817.000 eura u odnosu na isti period prethodne godine. Drugim riječima, lohn poslovi povećani su za više od tri puta u odnosu na prvi kvartal prošle godine. I u segmentu Specijalne odjeće bilježi se rast prihoda koji su veći za 349.000 eura. 

U promatranom razdoblju ostvaren je neto trošak od 305.000 eura, a glavnina troška odnosi se na rashode od kamata.

Na dan 31. ožujka ove godine broj zaposlenih u Grupi iznosi je 710 ljud, što je manje za 18% u odnosu na prošlu godinu. 

U izvještaju se spominje i da je 29. ožujka Marko Vučijević kupovinom dionica stekao 24,91% glasačkih prava u temeljnom kapitalu. (Tijekom svibnja u vlasničku strukturu Varteksa ušao je još jedan novi dioničar, a riječ je o Antoniju Popiću koji je stekao 10,67% glasačkih prava. Tim je kupoprodajnim transakcijama donedavno najveći pojedinačni dioničar Varteksa Nenad Bakić rasprodao većinu svojih dionica te je pao na sadašnjih 3,8% dionica).

U izvještaju se navode rizici i očekivanja za buduće razdoblje. 

- Nelikvidnost i nadalje kratkoročno predstavlja najveći utjecaj na poslovanje Društva i Grupe. Dodatan utjecaj imao je i nastavak inflatornih pritisaka, prvenstveno radi snažnog dizanja cijena energenata na svjetskom tržištu, što je rezultiralo i povećanjem opće razine cijena, prije svega sirovina i repromaterijala. Nastavljeno je restrukturiranje poslovanja, kao i daljnji pregovori oko prodaje neaktivne dugotrajne imovine. U tijeku je i proces izrade nove organizacije strukture kao i prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta što će omogućiti transparentniji obračun plaća i uvođenje bonus sistema, a sve u cilju povećanja efikasnosti poslovanja i povećanog zadovoljstva zaposlenika - stoji u izvješću u kojem se navodi i da su aktivnosti istraživanja i razvoja uglavnom usmjerene na razvoj novih kolekcija i na pokretanje projekta restrukturiranja proizvodnog procesa te implementaciju novog ERP sustava. 

U Upravi Varteksa poručuju da vjeruju u održivost core poslovanja Varteksa te da su u tijeku pregovori s potencijalnim investitorima.