VARTEKS Prihodi u prvih šest mjeseci porasli; no prošli tjedan vrijednost dionice pala za 24,24%

MGA | 31.7.2022. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Dionica Varteksa proteklog je tjedna pala za 24,24 posto i trenutačno stoji 2,5 kune. Time je Varteksova dionica u tjednu iza nas bila najveća burzovna gubitnica. Razlog za njezino potonuće je objava kompanije da je Kaufland odustao od kupovine Varteksova zemljišta i to zbog neispunjenja uvjeta od strane Varteksa.

Burni tjedan Varteks je završio objavom polugodišnjeg rezultata poslovanja koje donosi ipak nešto bolje vijesti. Varaždinska tekstilna kompanija u prvih šest mjeseci ostvarila je 49,1 milijuna kuna prihoda što predstavlja rast od 9% u odnosu na prošlu godinu. Najveći je rast zabilježen u maloprodaji te iznosi 26%, ali je u veleprodaji zabilježen pad od 22%, isto kao u segmentima proizvodnje za druge i proizvodnje specijalne odjeće. U ovom posljednjem, koje ovisi o javnoj nabavi, pad iznosi čak 53%.

Broj zaposlenih do polovice ove godine smanjen je za 14% tako da je u Varteksu trenutačno zaposleno 845 ljudi. Neto trošak ostvaren je u iznosu od 4,4 milijuna kuna i gotovo se u cijelosti odnosi na rashode od kamata (4,2 mil. kuna).

Normalizirana EBIDTA Grupe u 2022. godini iznosi - 16,9 milijuna kuna, što je, unatoč minusu, za 10 milijuna kuna bolje nego prošle godine.

U dijelu izvješća koji se odnosi na rizike i očekivanja budućeg razdoblja stoji da nelikvidnost kratkoročno predstavlja najveći utjecaj na poslovanje Društva i Grupe. Također se navodi da je nastavljeno s restrukturiranjem poslovanja i pregovorima o prodaji neaktivne dugotrajne imovine.