VARTEKS Poslovni račun kratko bio u blokadi, a dionice prenesene na nove suvlasnike

MGA | 30.4.2024. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Varteks je u ponedjeljak, 29. travnja, na Zagrebačkoj burzi u jutarnjim satima objavio da je račun društva u blokadi, da bi istog dana iza 14 sati objavili da je poslovni račun odblokiran. Zbog obavijesti o blokadi računa nakratko je bilo obustavljeno i trgovanje dionicama Varteksa, da bi kasnije objavili nastavak njihova trgovanja.

Objava o blokadi objavljena je u tjednu kad je u Varteksu donesena odluka o prekidu proizvodnje tijekom ponedjeljka i utorka te odluka o kolektivnom godišnjem odmoru za četvrtak i petak. Osim toga, završen je postupak mirenja između radnika i Uprave koji je pokrenut zbog neisplata plaća za ožujak te djelomično i za veljaču, što radnicima omogućuje daljnje pokretanje sindikalnih akcija koje mogu uključivati i štrajk. S druge strane iz Uprave poručuju da razumiju zahtjeve radnika, ali da štrajk može samo pogoršati situaciju. Rasplet događanja očekuje se nakon Glavne skupštine društva sazvane za 21. svibnja, na kojoj se očekuje odluka o dokapitalizaciji.

U međuvremenu, na Zagrebačkoj burzi jučer su objavljena i dva nova prijenosa dionica. Time su u vlasničku strukturu Varteksa umjesto dosadašnjih dioničara Marka Vučijevića, iz Dubrovnika i Antonija Popića, iz Zagreba, ušli novi dioničari Karla Ćorluka, iz Zagreba i Igor Mešić, iz Varaždina.

Dosadašnja članica Nadzornog odbora Varteksa Karla Ćorluka Ugovorom o prijenosu dionica, izvan službenog mjesta trgovanja, stekla je svih 24,91 % dionica od dosadašnjeg dioničara Marka Vučijevića. Karla Ćorluka prije toga nije posjedovala dionice Varteksa, a Vučijević ovim prijenosom više ne posjeduje niti jednu dionicu Varteksa. I Antonio Popić je Ugovorom o prijenosu svih svojih dosadašnjih 14,92% dionica prenio na Igora Mešića, koji je time prešao prag od 10 posto dionica, dok ih Popić sad posjeduje 0 posto.