Varteks Gradu u ime duga ponudio dvije zgrade; bivšu krojačnicu i zgradu bivše pripreme konfekcije

MGA | 21.9.2022. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Uprava Varteksa je Gradu Varaždinu uputila prijedlog kompenziranja dugovanja s nekretninama. 

Naime, na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, koja će se održati u utorak, 27. rujna, najavljeno je da će gradonačelnik Neven Bosilj iznijeti informacije o odnosima Grada Varaždina i Varteksa. Dokument vezan za navedenu točku već je objavljen na internetskoj stranici Grada te se u njemu kronološki iznose sva događanja oko naplate dospjelih dugovanja Varteksa prema Gradu Varaždinu, a koja su uslijedila nakon što je objavljena informacija da se Kaufland povlači iz projekta Urbane regeneracije te su uslijedile ostavke čelnih ljudi Varteksa i problemi u poslovanju i isplati plaća, koji su se posljednjih tjedana stabilizirali.

Osim što je Grad Varaždin uspio naplatiti tijekom ljeta više od milijun kuna potraživanja prema Varteksu, te je kasnije povukao ovrhu upućenu preko Fine, u informacijama stoji da je Uprava Varteksa kao kompenzaciju duga Gradu Varaždinu ponudila dvije zgrade. Riječ je o zgradi bivše centralne krojačnice i zgradi bivše pripreme konfekcije. 

Napravljena je i nova procjena vrijednosti nekretnina s pripadajućim zemljištima po gradskom ugovornom procjenitelju. Svaka je zgrada, prema procjeni, vrijedna nešto više od pola milijuna eura. Prema elaboratu sudske vještakinje i procjeniteljice za građevinarstvo Jagode Bistrović zgrada nekadašnje krojačnice vrijedna je 565.370 eura, a zgrada u kojoj se nekada pripremala konfekcija vrijedna je 522.289 eura.

U informacijama stoji da s danom 13. rujna ukupan dug Varteksa prema Gradu Varaždinu iznosi nešto manje od 4 milijuna kuna, a dospjelo dugovanje iznosi 535.309 kuna, što znači da bi se cjelokupan dug mogao kompenzirati jednom od dviju ponuđenih zgrada.

Iz dokumenta zasad nije vidljivo misle li u Gradu Varaždinu prihvatiti takav način pokrivanja dugovanja. Kad se predstavljao projekt Urbane regeneracije Varteksa prošle godine, tada se spominjalo da je Grad Varaždin zainteresiran za jednu od zgrada u sklopu Varteksova tvorničkog kompleksa u kojoj bi se kasnije uredila koncertna dvorana te se kao moguća nekretnina spominjala crvena zgrada uprave.

Označeno u