Varaždinskoj županiji odobren projekt „Biciklistička ruta Varaždinske županije“

| 16.10.2017. u 12:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ministarstvo turizma je tijekom 2017. godine Varaždinskoj županiji odobrilo projekt „Biciklistička ruta Varaždinske županije“ te je danas bilo obavljeno potpisivanje Sporazuma o provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma na područje Varaždinske županije do 2020. godine.

Sporazum su potpisale Varaždinska županija, Turistička zajednica Varaždinske županije, gradovi i općine s područja Varaždinske županije, AZRA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Županijska uprava za ceste, Hrvatske vode, Udruga „Sindikat biciklista“, Brdsko – biciklistički klub „Ivanščica“, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Policijska uprava varaždinska, Biciklistički klub „Maraton Kreidler“, Savez sportskih udruga Sveučilišta Sjever te Rafting klub „Matis divlja voda“.

- Cikloturizam se nalazi u Strategiji turizma Republike Hrvatske, kao i u našoj Starategiji koja je u završnoj fazi. Cikloturizam je prepoznat kao jedan od ključnih programa za razvoj našeg turizma i kontinentalnog turizma općenito. To je nešto što je u našim susjednim zemljama itekako prepoznato i razvijeno. Mi imamo velikih potencijala s obzirom na prirodne ljepote i kulturno-povijesnu baštinu i relativno niski intenzitet prometa. Sve su to neke prednosti prema kojima možemo razvijati naš cikloturizam. Imamo i nedostataka a to su nedovoljna ugostiteljska ponuda, nedovoljno smještajnih kapaciteta, trebamo poraditi na signalizaciji, brošurama, mapama, kartama i zbog toga su ova sredstva iznimno važna - rekla je posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević, te dodala kako se radi o 350 tisuća kuna.

- Polovicu iznosa je Ministarstvo turizma već uplatilo, a ostatak će biti uplaćen po završetku projekta - rekla je Martinčević.

Cilj projekta je podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma, odnosno kontinentalnog turizma.

- Želimo dovesti što više cikloturista. Mi već i imamo puno cikloturista koji dolaze u Varaždinsku županiju, posebice iz sjevernih zemalja, koji ustvari dolaze na putovanje u Hrvatsku i ostaju mjesec do dva u našoj Županiji - rekla je direktorica Turističke zajednica Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, te dodala da Varaždinska županije ima mnogo toga za ponuditi, od međunarodne dravska biciklističke rute koja prolazi kroz Županiju pa do prirodnih i kulturnih ljepota Varaždinske županije.

Izradom Operativnog programa zadovoljni su i iz Sindikata biciklista.

- Mislimo da je velika stvar što su Varaždinska županija, pa i ostale županije, krenule u izradu Operativnog programa. Povećanje cikloturizma, odnosno veći broj turista koji posjećuju Varaždinsku županiju direktno utječe na poboljšanje biciklističke infrastrukture, kako bi se ljudima dala neka alternativu korištenju automobila, i s te strane smo jako zadovoljni - rekao je je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista, dodavši kako je uloga Sindikata u izradi Operativnog programa bilo savjetodavna.