Martinčević primila priznanje "Županija - prijatelj ženskog poduzetništva"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.3.2019. u 14:59h | Objavljeno u Aktualno

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, a u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, danas je u City Centru Plaza u Zagrebu održan Kongres poduzetnica koji je okupio iznimno veliki broj žena u poduzetništvu. Partner Kongresa je i Varaždinska županija kojoj je dodijeljena povelja "Županija – prijatelj ženskog poduzetništva", koju je primila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.
Posebna savjetnica župana sudjelovala je u panelu na temu "Država i učinkovito poduzetništvo", pri čemu je istaknula da dolazi iz gospodarstva u kojem je provela 20-ak radnih godina.
- Naravno da su ključni instrumenti utjecaja u rukama države, ali lokalna samouprava, premda s bitno manjim ovlastima ipak može pozitivno utjecati na razvoj poduzetništva pa tako i ženskog poduzetništva. Najbolje svjedoči tome Varaždinska županija koja je u ovome mandatu s preko 700 milijuna kuna vrijednosti EU projekata postala daleko najuspješnija županija u Hrvatskoj. Treba istaknuti kako realizacija ukupno 122 europska projekta, koji uključuju i velike projekte kao što su izgradnja novih bolnica i škola, svakako snažno utječe na gospodarstvo i obrtništvo Varaždinske županije, pa i šire. Uz to, Varaždinska županija proglašena je u nekoliko segmenata najtransparentnijom te najkonkurentnijom u našoj državi. Rezultat svega navedenoga je da danas imamo rast prihoda od 7,8 %, rast izvoza od 7,5 %, po čemu smo odmah iza Zagreba i Istre, te ono što nas posebno veseli nevjerojatan rast u turizmu od 20 % u prošloj godini - rekla je Martinčević.
Dodala je kako se u Varaždinskoj županiji intenzivno radi na poticanju ženskog poduzetništva.
- Iznimno je važno osiguranje uvjeta koji omogućavaju ženama da krenu u poduzetništvo, davanje poticaja, subvencija, organizacija različitih edukacija koje promiču žensko poduzetništvo u suradnji s Tehnološkim parkom, ali i aktivnim sudjelovanjem upravo na ovakvim događajima. Važno je istaknuti kako smo upravo kroz izgradnju i obnovu 32 škole i dvorane koje su omogućile jednosmjensku nastavu u 96 % škola te uvođenja novog projekta cjelodnevnog boravka učenika u školama stvorili institucionalni okvir za organizaciju vremena ženama u okviru obitelji kako bi se mogle posvetiti drugim aktivnostima, prije svega poduzetništvu. Neka ovaj Kongres bude svojevrsna poveznica ženama da se odluče za poduzetništvo te za aktivan politički i društveni angažman - poručila je Martinčević.
Kongresu je prisustvovala i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić , župan Šibensko–kninske županije, ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk te mnogi drugi.
U izložbenom dijelu Kongresa predstavio se i Tehnološki park Varaždin, OPG Andreja Petrović, OPG Orešković, Alhena j.d.o.o. te tvrtka Evenio d.o.o.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci