Varaždinskoj županiji gotovo 15 milijuna kuna za specijalističko usavršavanje 14 doktora medicine

Varaždinske vijesti | 16.2.2018. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

U Ministarstvu zdravstva u Zagrebu danas je potpisan ugovor kojim se Domu zdravlja Varaždinske županije dodjeljuje ukupno 14.780.578,88 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt specijalističkog usavršavanja 14 doktora medicine.

U prisustvu župana Radimira Čačića, posebne savjetnice župana Natalije Martinčević, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, predstavnika županija, domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu, ugovor o financiranju projekta „Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije“ potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ravnatelj Doma zdravlja Dražen Jagić.

Zahvaljujući ovome projektu, u Varaždinskoj županiji će gotovo 15 milijuna kuna biti uloženo u specijalizaciju sedam liječnika obiteljske medicine, tri pedijatra, tri liječnika iz područja ginekologije i opstetricije te jednog liječnika iz područja kliničke radiologije.

Za financiranje specijalizacija Ministarstvo zdravstva je u petak dodijelilo ukupno 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 17 domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu, čime će se financirati ukupno 82 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Dom zdravlja Varaždinske županije dobio je najviše novca od svih zdravstvenih ustanova.

- Za gotovo sve projekte koje smo prijavljivali zadnjih šest mjeseci Varaždinska županija dobiva 20 posto od ukupno iznosa za cijelu Hrvatsku. To je u prosjeku pet puta više od veličine naše Županije, što znači da smo brži i sposobniji te da to na kraju pretvaramo u realan novac. Ovih 14,8 milijuna kuna za specijalizacije liječnika je jako važan novac, jer u Županiji samo u obiteljskoj medini nedostaje 13 timova – rekao je župan Čačić.

Dodao je da bi sredstva za specijalizacije u iznosu od dva milijuna kuna u sljedećem krugu trebala biti dodijeljena Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije.

- Jako važno bi bilo da se ovakav program otvori i za specijalizacije liječnika u Općoj bolnici Varaždin, te je to svakako naša sugestija prema Vladi Republike Hrvatske – naveo je Čačić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je napomenuo da je za specijalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti predviđeno ukupno 187 milijuna kuna.

- Danas smo ugovore potpisali za dosad završene projekte, a riječ je o ukupno 74 milijuna kuna. Obuhvaćaju 82 specijalizacije od ukupno 200, za koliko je planirano financijskih sredstva - rekao je Kujundžić.

Projekti se s 85 posto financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a s 15 posto iz državnog proračuna.

Dom zdravlja Varaždinske županije je svoj projekt prijavio u studenome prošle godine, a 14 liječnika je već započelo svoje usavršavanje u prosincu i siječnju nakon što je Ministarstvo izdalo rješenje o odobrenju specijalističkog usavršavanja.

Projekt će se provoditi 66 mjeseci, a glavni cilj je osigurati bolji pristup zdravstvenoj zaštiti u manje atraktivnim, ruralnim i nerazvijenim područjima, gdje se suočavaju s nedostatkom liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci