Varaždinsko bučino ulje kao četvrti proizvod u nizu s oznakom zemljopisnog podrijetla

| 21.2.2019. u 15:09h | Objavljeno u Aktualno

- U Varaždinskoj županiji je sve više proizvođača zainteresirano za sjetvu uljne buče i proizvodnju bučinog ulja, a shodno tome je i sve veći interes za savjetodavni dio i edukacije te za sve okolnosti vezane za takvu proizvodnju - rekla je Mara Bogović, iz Savjetodavne službe Varaždin Ministarstva poljoprivrede povodom predavanja koje se održalo danas za poljoprivrednike u Županijskoj palači.

Što se tiče same agrotehnike, kroz ova predavanja, kaže Bogović, poljoprivrednike su upoznali s važnim aspektima u proizvodnji, od sjetve, preko zaštite usjeva, sredstava koja su dozvoljena, onoga što se smije primjenjivati u samoj proizvodnji, kakve evidencije moraju voditi, pa do samog završnog procesa proizvodnje sjemenki i daljnje prerade.

Druga tema bila je vezana za zakonske propise vezane uz prodaju Varaždinskog bučinog ulja.

- Dosta je zakonskih propisa što se tiče prodaje samih proizvoda, koji su definirani zakonima o poljoprivredi, trgovini, zakonima o porezima, doprinosima, PDV-u. Imamo nekoliko kategorija koje poljoprivrednici moraju znati, moraju znati kad moraju izdavati račun, kad ne moraju, kad su obveznici poreza na dohodak, na dodanu vrijednost, koje su njihove obveze, evidencije - rekla je Bogović.

Na pitanje kada poljoprivrednik mora izdati račun kaže da postoji više kategorija malih poljoprivrednih proizvođača i navodi da ako godišnji prihodi od prodanih proizvoda, usluga i poticaja ne prelaze 80.500 kuna, oni nisu obvezni upisati se u registar poreznih obveznika. Ako prodaju svoje primarne poljoprivredne proizvode, nisu obvezni izdavati račune, nego voditi običnu evidenciju o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Ukoliko pređu prihodi 80.500 kuna, onda se upisuju u registar poreznih obveznika. Potom opet ovisno o prihodima, imaju mogućnost biranja paušalnog oporezivanja. Tada su obveznici poreza na dohodak, ali još uvijek nisu obveznici PDV-a, tako dugo dok ne prijeđu iznos od 300.000 kuna godišnje prema Zakonu o PDV-a.

- Sve te kategorije poljoprivrednika, ako prodaju vlastite poljoprivredne proizvode direktno krajnjem potrošaču na otvorenom prostoru kao što je kućni prag, tržnica ili štand takvi poljoprivrednici ne moraju izdavati račun, mogu voditi samo evidenciju. Međutim, ako prodaju nekome tko će dalje preprodavati trećima i tko je obveznik PDV-a, onda moraju izdavati račun. Isto tako, iznimka je prodaja poljoprivrednih proizvoda u zatvorenom prostoru, primjerice, u trgovačkom lancu, ti poljoprivrednici automatski su obveznici PDV-a i fiskalizacije - objašnjava Bogović.

Melita Makovec, iz Bioinstituta održala je predavanje o osnovama označavanja hrane i istaknula da na deklaraciji mora biti istaknut naziv proizvoda, njegov sastav uz isticanje alergena, rok upotrebe, neto količina, tablica hranjivih vrijednosti ako je potrebno te drugi propisani podaci.

- Jedna od naših djelatnosti je provjera deklaracija, odnosno dijelova koje su proizvođači dužni istaknuti te jesu li one u skladu s propisima. Iskustva su različita, neki više drže do toga, neki manji, pa je stvar na inspekciji. Deklaracija je prvenstveno važna radi zaštite potrošača, ali i zato da se omogući upravljanje eventualnim rizicima. Ako se za neku hranu ispostavi da je zdravstveno neispravna, da se može reagirati u određenom trenutku i povući ju kako ne bi došlo do većeg problema - rekla je Makovec dok je Pročelnik za poljoprivredu u Varaždinskoj županiji, Dragutin Vincek rekao da se po samom Zakonu o deklaraciji ne bi smio varati potrošač, nego baš mora biti navedeno u kojem je omjeru miješano ulje ili ako je stopostotno jedna vrsta da tako treba i navesti.

- Sam vlasnik stoji iza toga što je napisano na deklaraciji i kroz sustav deklaracije bi potrošaču trebalo biti jasno kakav proizvod kupuje - rekao je Vincek.

Dodaje i da u Županiji ima 35 registriranih proizvođača te oni proizvode više od polovice bučinih koštica i varaždinskog bučinog ulja, ali ima puno i onih koji proizvode samo za vlastite potrebe.

- Varaždinska županija u zadnje dvije godine ulaže znatna financijska sredstva u promociju, marketing i etabliranje robne marke, distribuciju i probijanje na nova tržišta i uskoro će se krenuti u proces zaštite varaždinskog bučnog ulja oznakom zemljopisnog podrijetla kao što imamo za varaždinsko zelje, varaždinski klipić i varaždinskog purana pa se nadam da će varaždinsko bučino ulje biti četvrti proizvod u tom nizu - zaključio je Vincek.

Označeno u