Varaždinski umirovljenici traže izmjenu zakona o isplati mirovine

D.P./Varaždinske vijesti | 27.9.2016. u 13:04h | Objavljeno u Aktualno

Povjerenstvo za umirovljenike i starije osobe Grada Varaždina na današnjoj redovnoj sjednici ponovno je razmatralo pitanje socijalnog statusa umirovljenika.

Povjerenstvo predlaže izmjene zakona u korist ostvarivanja prava na dio mirovine umrlog bračnog partnera o čemu se puno govorilo u prethodnoj političkoj kampanji.

- Takva prava se ostvaruju primjerice u Njemačkoj i Austriji, ali i nama susjednoj Sloveniji. Slovenski umirovljenici nakon smrti bračnog partnera primaju i dio njegove mirovine do 15%, zavisno od imovinskog stanja, socijalnog statusa ili dužine bračnog statusa. U razvijenijim sredinama to pravo ostvaruje se u većem postotku, čak do 70 posto - ističu iz Povjerenstva.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj živi 345000 udovica i 62000 udovaca te oni čine gotovo desetinu od ukupnog broja stanovnika.

Uz to, u Hrvatskoj je svaka peta mirovina obiteljska što znači da obitelj ili djeca prema postojećem Zakonu ostvaruju, ako je za njih to povoljnije, 70 posto mirovine umrlog bračnog druga, a pri tom ne zadržavaju svoju mirovinu.

Gledajući statističke podatke saznaje se da 231000 korisnika obiteljske mirovine prima prosječno 1.881,00 kuna mirovine.

- Dakle, loš položaj umirovljenika dovoljan je razlog da se nastavi s izradom prijedloga izmjena zakona u korist ostvarivanja isplata mirovina po dvije osnove, a time i podizanja standarda života umirovljenika. Povjerenstvo stoga predlaže upućivanje prijedloga Nacionalnom vijeću za umirovljenike na daljnje postupanje uz prethodnu razradu optimalnih kriterija i mogućnosti - ističu iz Povjerenstva za umirovljenike.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci