FOTO Varaždinski Studentski dom jedan je od najuspješnijih projekata napravljen EU sredstvima

vv / hdz | 31.8.2019. u 13:02h | Objavljeno u Aktualno

Mladež HDZ-a Varaždinske županije organizirala je dvodnevni posjet članova Predsjedništva Mladeži HDZ-a s nacionalne razine, a tijekom svog boravka u Varaždinu gosti obilaze Špancirfest, Studentski centar te Sveučilište Sjever.

U Varaždinu su tako predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, potpredsjednik Tomislav Okroša, Međunarodni tajnik Tomislav Leko, predsjednica Mladeži Bjelovarsko-bilogorske županije Judita Emić, predsjednik Mladeži Istarske županije Paolo Deltin te članovi varaždinske Mladeži HDZ-a Ivan Salopek, predsjednik Odbora za mlade HDZ-a Varaždinske županije, Tin Jurak, predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije, Leon Herjavec, tajnik ŽO Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i predsjednik Mladeži Općine Kneginec, Sven Bunta, član Predsjedništva ŽO Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i predsjednik Mladeži HDZ-a Grada Varaždina i Monika Petrinjak, članica Predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i predsjednica Mladeži HDZ-a Grada Ivanca prošetali jednim od najmodernijih studentskih domova Hrvatske.

Predsjednik Mladeži HDZ-a, Ivan Vidiš koji je ugodno iznenađen varaždinskim Studentskim domom i uvjetima u koje studenti ovog područja imaju je poručio:
“Kvaliteta studentskog života uvijek je predstavljala prioritet u radu naše Mladeži te smo se usredotočili na studente u svim našim programima pa tako i u onom za izbore za Europski parlament. Upravo zato smo iskoristili priliku da uz Špancirfest posjetimo i novi Studentski dom u Varaždinu koji je odličan primjer dobre suradnje naših institucija , u ovom slučaju Grada Varaždina, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Sveučlilišta u Zagrebu”.
Dodao je da je Varaždin već sada jedan od gradova s najvećim udjelom studenata.
„Vjerujem da ovaj dom predstavlja značajan impuls daljnjem razvoju Varaždina kao studentskog središta u kojem već sada studira preko 7000 studenata”, kazao je Vidiš.

„Za vrijeme studiranja bit ti je mir, da imaš sve na dohvat ruke, a varaždinski Studentski dom to zaista pruža i fasciniran ovime što sam vidio. Prošao sam i gradova i domova, sve sam vidio, ali ovakvo još ne. Studente iz moje općine, koji budu zainteresirani za neki fakultet u Varaždinu, usmjeravati da se ovdje jave za smještaj”, izjavio je Tomislav Okroša, potpredsjednik Mladeži HDZ-a i načelnik Općine Dubrava u Zagrebačkoj županiji.

Sa svime onime što Centar nudi studentima, goste je upoznao Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin.

„Novi Studentski dom u Varaždinu jedan je od najuspješnijih projekata napravljen europskim sredstvima - 85 posto je sufinanciranje Europske unije, a 15 posto nacionalna kontribucija. Cijeli projekt je zamišljen da košta 142,5 milijuna kuna, međutim kroz javnu nabavu i zato što smo brzo odradili pripremne radnje, projekt je koštao 15,6 milijuna manje, tako da smo uspjeli uštedjeti za druge projekte u Hrvatskoj”, rekao je Milijaš te dodao:

„Dobili smo „zeleni kampus“ u Hrvatskoj, u Varaždinu, u ovoj regiji jedan od najmodernijih. Zgrada je energetski A+, od garaže u podrumu pa sve do vrha sa solarnim panelima. Imamo 600 kreveta, 243 sobe, 15 čajnih kuhinja, 16 dnevnih boravaka, garažu za bicikle s 340 mjesta, učionice, sav potreban sadržaj koji jednom mladom, modernom studentu da bi ostao u Hrvatskoj, da ne mora ići van studirati, a nadam se onda i da bi ostao u Hrvatskoj raditi.

Predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije, Tin Jurak, između ostalog je rekao:

“Varaždin nije samo grad baroka, cvijeća, glazbe, kulture, sporta, mode, poduzetništva i Špancirfesta, Varaždin je i sve više prepoznati studentski grad. Tome je znatno pridonijela i nedavna izgradnja najmodernijeg studentskog doma u Hrvatskoj. I daljnji razvoj našeg grada treba ići u tom smjeru, jer bez ulaganja u mlade ljude budućnost grada Varaždina možemo zaboraviti. Stoga ćemo mi, Mladež Hrvatske demokratske zajednice, snažno poticati izgradnju naprednog obrazovnog i kulturnog sustava u kojem će svatko imati priliku za edukaciju i osobni rast, a sve na korist zajednice u kojoj živimo”, rekao je Jurak.

Ravnatelju doma zahvalio je i predsjednik odbora za mlade HDZ-a Varaždinske županije Ivan Salopek te naglasio:

„Obišli smo jedan od najmoderniji studentskih domova u Hrvatskoj koji, dakako, ne bi bio ovako moderan i napredan da trenutno aktualna Vlada nije inicirala ulaganja u studente i razvoj sveučilišta. U prilog tome govori i činjenica kako je sam studentski dom prije dvije godine otvorio premijer Andrej Plenković, a Sveučilište je ovih dana postalo vlasnikom još jednog zemljišta na kojem će se i dalje razvijati. Osim toga potrebno je zahvaliti i ravnatelju Nenadu Milijašu i njegovom upornom radu jer upravo zbog njega studenti u Varaždinu imaju vrhunske uvjete za boravak i smještaj, studiranje i učenje, rekreaciju, sport i zabavu. Bez njega danas ni mi ne bismo bili ovdje. Ovo nije samo studentski dom, ovo je grad u gradu, a ja se nadam da će u ovom gradu još mnogi studenti “odrasti” i provesti najbolje godine svoga života.”.

Nakon što su u petak razgledali Studentski centar, članovi Predsjedništva Mladeži HDZ-a u subotu obilaze Sveučilište Sjever te Špancirfest.